Dostupni linkovi

Ruski student dobio uslovnu kaznu zbog poziva na proteste


Hapšenja demonstranata na protestima u Moskvi u avgustu 2019. godine, arhivska fotografija
Hapšenja demonstranata na protestima u Moskvi u avgustu 2019. godine, arhivska fotografija

Moskovski sud izrekao je danas uslovnu kaznu od tri godine studentu blogeru optuženom za podsticanje protesta.

Dvadesetjednogodišnji Jegor Žukov uhapšen je u avgustu uz optužbe da je upućivao ekstremističke pozive preko svog Jutjub video bloga. On je jedan od nekoliko desetina ljudi optuženih za ulogu u letošnjim protestima u Moskvi.

Moskovski okružni sud izrekao je Žukovu tri godine zatvora uslovno i zabranio mu da uređuje vebsajtove dve godine.

On je prvo bio optužen za učestvovanje u nemirima a kasnije za podsticanje na ekstremizam zbog sadržaja nekih od njegovih videa u kojima je izmedju ostalog pozivao na "brutalnu borbu protiv sistema".

"Krivica optuženog je potvrdjena", rekla je sudija i navela njegovo osećanje mržnje i neprijateljstva prema ustavnom poretku.

Uslovna zatvorska kazna iako je tužilaštvo tražilo četiri godine zatvora, ipak je blaža nego što se očekivalo u tom vrlo medijski praćenom slučaju u Rusiji, prenosi Frans pres.

"Pretvorili su sudove u represivnu instituciju, treba da se borimo protiv toga", rekao je Žukov po izasku iz suda ispred koga ga je čekalo nekoliko stotina pristalica.

Njegov advokat je rekao da se ovo ne sme smatrati pobedom zato što on nije kriv.

Niz protesta u Moskvi podstaknuti su odbijanjem vlasti da registruju desetak opozicionih i nezavisnih kandidata za septembarske gradske izbore. Protesti su privukli do 60.000 ljudi, u najvećem pokazivanju nezadovoljstva sa sedmogodišnjom vladavinom predsednika Vladimira Putina.

XS
SM
MD
LG