Dostupni linkovi

Opozicija protestovala u Moskvi protiv političke represije


Protestni marš u Moskvi
Protestni marš u Moskvi

Stotine demonstranata izašlo je danas na ulice Moskve u protestu protiv političke represije, poslednjem u nizu protesta koji potresaju glavni grad Rusije uoči spornih lokalnih izbora.

Demonstracije su održavane skoro svakog vikenda u Moskvi od sredine jula iz protesta zbog neprihvatanja opozicionih kandidata za izbore za Skupštinu Moskve, koji se zajedno sa lokalnim i regionalnim izborima održavaju 8. septembra. Okupljanja nemaju dozvolu vlasti i većinu akcija je policija oštro suzbijala.

Moskva: Protest 'u samoći' za poštene izbore
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

Današnji marš, organizovan na poziv glavnog opozicionara Kremlja, Alekseja Navaljnog, mirno se kretao velikim bulevarima u centru grada. Navaljni koji je nedavno pušten iz zatvora nije bio prisutan.

Demonstranti su nosili plakate pozivajući na oslobadjanje političkih zatvorenika uhapšenih za vreme prethodnih akcija i uzvikivali su "Ovo je naš grad".

Vlasti su pozvale učesnike da odustanu od okupljanja ili da snose posledice, medjutim policija koja je bila u velikom broju za sada nije nikoga hapsila.

Za vreme ovog protestnog pokreta, najvećeg od povratka Vladimira Putina u Kremlj 2012. uhapšeno je gotovo 2.700 ljudi i otvoreno je više sudjenja zbog izazivanja nereda i nasilja prema snagama bezbednosti.

Pomoć sveštenika tokom nereda u Moskvi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:35 0:00

Većina opozicionih vodja imali su kratke zatvorske kazne zbog poziva na demonstracije, kao na primier Ilija Jačin, koji je u sredu uhapšen peti uzastopni put.

Opozicioni pokret počeo je posle odbijanja vlasti da registruju oko 60 nezavisnih kandidata za izbore za skupštinu grada Moskve, zvanično zbog neispunjenja nekih formalnosti.

To telo je sada sastavljeno od osoba vernih gradonačelniku Moskve Sergeju Sobjaninu.

XS
SM
MD
LG