Dostupni linkovi

Ruski oligarsi se na sudu EU bore protiv sankcija


Biznismen Roman Abramovič i ruski predsjednik Vladimir Putin (slijeva nadesno) na sastanku Upravnog odbora Fondacije Talent and uspjeh u Sočiju, Rusija, 20. jula 2016. Mikhail Metzel /TASS
Biznismen Roman Abramovič i ruski predsjednik Vladimir Putin (slijeva nadesno) na sastanku Upravnog odbora Fondacije Talent and uspjeh u Sočiju, Rusija, 20. jula 2016. Mikhail Metzel /TASS

Ruski oligarsi i preduzeća podnijeli su ukupno 61 tužbu Evropskom sudu pravde protiv sankcija Evropske unije uvedenih zbog invazije na Ukrajinu, objavio je u subotu Bild, a prenijela novinska agencija dpa.

Ruski oligarsi Grigorij Berezkin i Genadij Timčenko, primjerice, traže naknadu za "nematerijalnu štetu" koju su navodno pretrpjeli zbog sankcija EU-a koje su im nametnute, prema dokumentima dostupnima na internetskim stranicama suda.

Berezkin tvrdi da je "pretrpio ozbiljnu štetu za reputaciju" i da "nema materijalne veze između njega i ruske politike u Ukrajini", prema njegovom dosjeu.

Oligarh također tvrdi da ne podržava vladu Ruske Federacije i traži simboličnu isplatu od jednog eura kao naknadu za nematerijalnu štetu.

Timčenko, koji živi u Švicarskoj, s druge strane traži odštetu od milion eura, optužujući EU za "pogrešku u procjeni" u vezi s "odnosom između podnositelja zahtjeva i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Ostali istaknuti tužitelji pred sudom čije je sjedište u Luksemburgu su bivši vlasnik engleskog nogometnog kluba FC Chelsea Roman Abramovič i Mihail Fridman, osnivač i direktor velike financijske grupe Alfa-Group.

U petak je na pravnu snagu stupio deveti paket sankcija EU-a prema Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, a ciljaju na ruske obrambene kompanije, banke, medijske kuće i državne dužnosnike.

Osim toga, zamrznuta je imovina 141 nove osobe i 49 kompanija koja se nalazi u Evropskoj uniji. Osobe s popisa također podliježu zabrani putovanja na teritorij EU-a.

Višestruke prethodne runde sankcija bile su usmjerene na rusku ekonomiju, financijski sistem, centralnu banku i najviše vladine dužnosnike.

XS
SM
MD
LG