Dostupni linkovi

Nove sankcije EU ciljaju rusku vojnu industriju


Deveti paket kaznenih mera protiv Rusije zbog njene invazije na Ukrajinu odobrili su lideri EU na samitu 15. decembra.
Deveti paket kaznenih mera protiv Rusije zbog njene invazije na Ukrajinu odobrili su lideri EU na samitu 15. decembra.

Evropska unija saopštila je 16. decembra da će poslednja runda sankcija pogoditi ruski vojno-industrijski kompleks, kao i ljude i grupe koje napadaju ukrajinske civile.

Potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis rekao je da će paket sankcija zadati udarac 168 "entiteta", odnosno kompanija ili državnih organizacija povezanih s industrijom oružja.

"Ovo će osigurati da se ne može slobodno trgovati hemikalijama, nervnim agensima, opremom za noćno osmatranje i radio-navigacijom, elektronikom i IT komponentama koje bi mogla da koristi ruska ratna mašina", naveo je Savet Evrope.

U saopštenju se dodaje da su na listi i neki subjekti pod ruskom kontrolom sa sedištem na nezakonito anektiranom ukrajinskom poluostrvu Krim ili Sevastopolju.

Deveti paket kaznenih mera protiv Rusije zbog njene invazije na Ukrajinu odobrili su lideri EU na samitu u četvrtak. Zvanično je usvojen u petak pisanom procedurom.

"Nakon gladi, (predsednik Rusije Vladimir) Putin se naoružava tokom zime namerno lišavajući milione Ukrajinaca vode, struje i grejanja", rekao je Josep Borrell, visoki predstavnik EU.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je da će paket "gurnuti rusku ekonomiju i ratnu mašinu sa koloseka".

Von der Leyen je dodala da su nove sankcije usmerene na "skoro 200 pojedinaca i entiteta koji su uključeni u napade na civile i otmice dece".

EU će takođe proširiti zabranu izvoza robe i tehnologije povezane sa avijacijom i svemirskom industrijom, pri čemu će se ta mera odnositi i na letelice sa posadom i na bespilotne letelice.

"Što znači da će od sada postojati zabrana direktnog izvoza motora za dronove u Rusiju i bilo koju treću zemlju koja bi mogla isporučiti dronove Rusiji", naveo je Savet Ervope.

Osim toga, zamrzavanje imovine biće nametnuto još dvema ruskim bankama, dok će Ruska regionalna razvojna banka biti dodata na listu subjekata u vlasništvu ili pod kontrolom države koji podležu potpunoj zabrani transakcija.

Za četiri dodatna medija koja se smatraju propagandnim alatima - NTV/NTV Mir, Rossia 1, REN TV i Pervij kanal - biće suspendovane dozvole za emitovanje, saopštio je Savet Evrope.

U energetskom sektoru, EU je saopštila da će zabraniti nova ulaganja u rusko rudarstvo, sa izuzetkom aktivnosti koje uključuju određene kritične sirovine.

Pored sankcija raznim subjektima, bankama i pojedincima, uključujući Putina i članove njegove porodice, EU je ranije odobrila embargo na uvoz uglja i nafte iz mora, u bliskoj saradnji sa zapadnim saveznicima.

XS
SM
MD
LG