Dostupni linkovi

Šta se zna o srpsko-ruskoj državnoj firmi 'za inovacije' u Beogradu?


Poslovna zgrada u naselju Novi Beograd, gde je na četvrtom spratu prostor "Tačka ključanja Srbija", januar 2024.
Poslovna zgrada u naselju Novi Beograd, gde je na četvrtom spratu prostor "Tačka ključanja Srbija", januar 2024.

Na četvrtom spratu jedne poslovne zgrade u naselju Novi Beograd je "Tačka ključanja" – "prostor za inovacije" iza kojeg stoji istoimena državna firma koju su zajednički osnovale Srbija i Rusija.

Preduzeće "Tačka ključanja Srbija" registrovano je aprila 2022, u prvim mesecima ruske invazije na Ukrajinu, na koju je Zapad odgovorio sankcijama.

Srbija ni gotovo dve godine kasnije Rusiji nije uvela sankcije, iako je na to, kao kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, pozivao Brisel.

Saradnja srpskih vlasti sa ruskim zvaničnicima nije prekinuta.

Za to vreme, o aktivnostima "Tačke ključanja Srbija" malo se zna.

Poznato je da je preduzeće u većinskom vlasništvu države Srbije (80 posto udela), a da preostalih 20 posto imaju dve ruske državne institucije pod direktnom kontrolom predsednika, Vladimira Putina.

Na čelu jedne od njih je Putinov specijalni izaslanik za inovacije, Dmitri Nikolajevič Peskov, koji je pod ukrajinskim i britanskim sankcijama zbog podrške ruskoj invaziji.

Vlada Srbije nije odgovorila na pitanja Radija Slobodna Evropa (RSE) zašto je odlučila da osnuje preduzeće sa Rusijom u jeku zapadnih sankcija i da li se osnivanjem "Tačke ključanja" omogućava širenje ruskog uticaja.

Logo "Tačke ključanja Srbija" na ulazu u poslovnu zgradu gde se kancelarije nalaze, 19. januara 2024.
Logo "Tačke ključanja Srbija" na ulazu u poslovnu zgradu gde se kancelarije nalaze, 19. januara 2024.

'Skriveni prostor, nepoznate aktivnosti'

Prostor "Tačka ključanja" u poslovnoj četvrti Beograda opisan je kao "instrument za promociju i jačanje saradnje u oblasti tehnoloških i drugih oblika inovacija", na osnovu bilateralne saradnje vlada Srbije i Rusije.

Naglašeno je da je u pitanju "neprofitna organizacija", a da je prostor "tehnički opremljen za održavanje događaja" i "besplatan".

Novinarka RSE, međutim, nikoga nije zatekla u njihovim prostorijama.

Prema rečima portira poslovne zgrade, retko kad viđaju zaposlene da dolaze u kancelarije "Tačke ključanja".

Na njihovom sajtu nema fotografija kako te kancelarije izgledaju, kontakt telefona, niti informacija o aktivnostima.

Prostor je opisan kao "inovativni hab" (engl. hub – čvorište), što je termin koji se u svetu koristi za poslovne prostore u kojima se okupljaju predstavnici iz oblasti obrazovanja, nauke i biznisa.

Dostupne su mejl adrese, sa kojih Radiju Slobodna Evropa nije odgovoreno na pitanja o poslovanju "Tačke ključanja".

Ulaz u zgradu gde je poslovni prostor "Tačke ključanja Srbija", 19. januara 2024.
Ulaz u zgradu gde je poslovni prostor "Tačke ključanja Srbija", 19. januara 2024.

Ruske državne institucije godinama unazad otvaraju takve prostore širom Rusije.

Prema zvaničnim podacima, oko 180 "tački ključanja" otvoreno je "od Kalinjingrada do Kamčatke", sa ciljem da stimulišu tehnološki razvoj Rusije i da sarađuju sa investitorima, naučnom zajednicom i državnim institucijama.

Dve su osnovane i u Simferopolju na ukrajinskom poluostrvu Krim, koje je Rusija anektirala 2014. godine. Većina članica Ujedinjenih nacija je aneksiju proglasila nelegalnom.

Pored Beograda, "tačku ključanja" od 2020. ima i univerzitet u Almatiju, najvećem gradu Kazahstana, čije vlasti Moskva smatra saveznicima.

Kako je 'Tačka ključanja' osnovana u Srbiji?

Kako je navedeno u Agenciji za privredne registre, većinski vlasnik društva sa ograničenom odgovornošću "Tačka ključanja" je država Srbija, sa 80 posto vlasništva. Državu zastupa Vlada Srbije.

Preostalih 20 posto udela ravnopravno su podelile ruske državne institucije - Agencija strateških inicijativa za promovisanje novih projekata (ASI) i Platforma Nacionalna tehnološka inicijativa (NTI).

Obe su registrovane u Moskvi, a osnivač im je ruska vlada.

Sedište firme "Tačka ključanja Srbija" je u Beogradu, na adresi Vlade Srbije – Nemanjina 11, a delatnost su "konsultantske aktivnosti u vezi sa poslovanjem i ostalim upravljanjem".

Država Srbija se, prema osnivačkom dokumentu, obavezala da obezbedi poslovni prostor za "Tačku ključanja" i da finansira njen rad.

Ruske agencije su, kako se navodi u ugovoru, dužne da firmi obezbede "stručne savete i podršku".

Zadatak platforme Nacionalna tehnološka inicijativa je i da firmi u Srbiji obezbedi pristup ruskoj platformi "Leader ID", koja okuplja digitalnu zajednicu.

Prema informacijama sa zvaničnog sajta, "Leader ID" ima 1,6 miliona korisnika koji na toj platformi mogu da prisustvuju onlajn događajima, povezuju se sa investitorima, dobiju profesionalnu pomoć u osnivanju IT kompanija.

Na sajtu Agencije za privredne registre, dostupan je finansijski izveštaj "Tačke ključanja Srbija" za 2022, prema kojem je to preduzeće godinu završilo na nuli – odnosno, bez dobitka.

Prema tom dokumentu, država ga je finansirala sa 7,4 miliona dinara, što je oko 63.000 evra.

Preduzeće je, pokazuje finansijski izveštaj, imalo dvoje zaposlenih, a na plate je te godine potrošeno oko 59.000 evra.

Izveštaj za 2023. godinu još nije objavljen.

Kakve su veze Nenada Popovića sa 'Tačkom ključanja'?

Prilikom osnivanja, državu Srbiju je zastupao Nenad Popović, tadašnji ministar za inovacije i tehnološki razvoj.

Nenad Popović, Beograd, 11. februara 2021.
Nenad Popović, Beograd, 11. februara 2021.

Popović je lider Srpske narodne partije, dugogodišnjeg koalicionog partnera vladajuće Srpske napredne stranke.

Od novembra 2023. je pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država zbog veza sa sankcionisanim ruskim firmama.

O sankcijama se nije javno oglašavao.

Predsednica nadzornog odbora "Tačke ključanja" u Srbiji je Darinka Leković, sadašnja šefica kabineta u ministarstvu nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Na funkciji u ministarstvu bila je i za vreme Popovićevog mandata.

Članovi nadzornog odbora su i Milena Stanojević i član predsedništva Srpske narodne partije, Vladimir Jovičić.

Zastupnica "Tačke ključanja" je, prema podacima APR-a, Marija Kecman.

Srpska narodna partija do objave teksta nije odgovorila na pitanja RSE u kakvoj je vezi Popović sa "Tačkom ključanja", nakon što više nema ministarsku funkciju i kako su zastupnici i članovi nadzornog odbora "Tačke ključanja" povezani sa njegovom partijom.

Koje su aktivnosti Darinke Leković u "Tački ključanja", Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj nije odgovorilo.

U odgovoru za RSE, to ministarstvo je navelo da to preduzeće "nije deo" njihove nadležnosti i rada.

Najave 'Tačke ključanja' u Srbiji

Pre nego što je Rusija otpočela invaziju na Ukrajinu, postojale su najave da će Beograd biti "prvi grad van granica Rusije" sa prostorom "Tačka ključanja".

To je kao tadašnji ministar za inovacije 2019. godine najavio Nenad Popović, opisujući "Tačku ključanja" kao "digitalni centar po uzoru na ruske".

Memorandumi o saradnji u oblastima nauke i inovacija između Srbije i Rusije potpisani su iste godine, prilikom posete Vladimira Putina Beogradu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (desno) i njegov ruski kolega Vladimir Putin u Beogradu, 17. januara 2019.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (desno) i njegov ruski kolega Vladimir Putin u Beogradu, 17. januara 2019.

Otvaranje srpsko-ruskog preduzeća je, međutim, usledilo tri godine kasnije.

A tri nedelje nakon osnivanja "Tačke ključanja" u Srbiji, ruska Agencija strateških inicijativa koja je njen manjinski vlasnik, izvestila je na svom Telegram nalogu o zajedničkom sastanku ruskih privrednika sa trgovinskim predstavnikom Rusije u Srbiji, Andrejem Hripunovim.

Kako je navedeno, Hripunov je ocenio da se Srbija "nije pridružila antiruskim sankcijama i nastavlja da brani svoju poziciju", te da se u Srbiji "veoma dobro tretira ruski biznis".

Sa desetinama hiljada Rusa koji su od početka ruske invazije na Ukrajinu stigli u Srbiju, počeo je da raste i broj ruskih preduzeća u glavnom gradu, od kojih je najviše u IT sektoru.

Međutim, nije poznato da li te kompanije koriste usluge digitalnog centra "Tačka ključanja" u Beogradu.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Zašto se u Rusiji otvaraju 'tačke ključanja'?

Pozicioniranje Rusije kao "globalnog lidera" u sektoru informacionih tehnologija, cilj je Agencije za strateške inicijative koju je ruska vlada osnovala 2011. godine.

"Misija Agencije je da stvori mogućnosti za ambiciozne lidere koji su u stanju da proguraju Rusiju na naprednu globalnu poziciju i izgrade zemlju poželjnu za život i rad", piše na njihovom sajtu.

Agencija vodi nekoliko inicijativa i projekata koji povezuju rusku vladu i biznis, a rad ove agencije, kao predsednik nadzornog odbora, kontroliše ruski predsednik, Vladimir Putin.

Agencija je, uz rusko ministarstvo obrazovanja, osnivač Platforme Nacionalna tehnološka inicijativa, sa kojom je zajedno ušla u vlasništvo "Tačke ključanja" u Srbiji.

Na čelu te institucije je Dmitri Nikolajevič Peskov, koji je 2018. godine imenovan za specijalnog Putinovog izaslanika za digitalni i tehnološki razvoj.

Pored toga, obavlja još nekoliko funkcija i član je upravnog odbora državne transportne kompanije (GTLK), koju je Zapad sankcionisao nakon invazije na Ukrajinu.

I sam Peskov je, zbog podrške ratu, pod sankcijama Ukrajine i Velike Britanije.

Saradnja na tekstu: Mirjana Jevtović i Miloš Katić

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG