Dostupni linkovi

Ruski general tvrdi da je njihov cilj kontrola nad južnom Ukrajinom


Ruski general-major Rustam Minekajev odlikuje vojnike u ceremoniji u Jekaterinburgu, 4. april 2022.

Rusija želi da preuzme kontrolu nad južnom Ukrajinom, kao i istočnom regijom te države, Donbas, naveo je viši komandant u ruskoj vojsci.

General-major Rustam Minekajev, kako prenose ruski državni mediji, rekao je da bi ovaj cilj omogućio Moskvi da se kopneno spoji sa poluostrvom Krim, koje je Rusija anektirala 2014. godine.

Dodao je da bi ovo dalo Moskvi pristup Pridnjestrovlju, proruski orijentisanoj otcijepljenoj regiji u Moldaviji.

Pridnjestrovlje, ili Transnjistrija, se graniči sa zapadom Ukrajine.

Trenutno nije poznato da li su komentari Minekajeva zvančni stav Kremlja, ali su ih prenijeli svi najznačajniji državni mediji.

Moldavija je tražila pojašnjenje od ruskog ambasadora zbog komentara, za koje tamošnje ministarstvo spoljnih poslova kaže da su "zabrinjavajući".

Pridnjestrovlje je mala regija na istoku Moldavije, u pograničnom pojasu sa Ukrajinom, u kojoj se većinom govori ruski jezik. Proglasila je nezavisnost 1992. nakon pada Sovjetskog saveza, ali do danas je ne priznaje nijedna država ni međunarodna organizacija, iako ima podršku zvanične Moskve.

Detašman od oko 1.500 ruskih vojnika je tamo stacioniran od 1995. godine, kao dio mirovnog sporazuma.

General-major Minekajev, zamjenik komandanta ruskog centralnog vojnog distrikta, obratio se okupljenima u petak, 22. februara, u regiji Sverdlovsk na vojnom događaju.

"Kontrola nad jugom Ukrajine otvara još jedan put do Pridnjestrovlja, gdje takođe postoje podaci o opresiji nad stanovništvom koje govori ruski jezik", rekao je Minekajev.

Slično je, bez dokaza, tvrdio i ruski predsjednik Vladimir Putin, o navodnoj diskriminaciji onih koji govore ruski jezik u Ukrajini, uoči invazije koja je počela 24. februara.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane je osudilo komentare generala, te ih okarakterisalo kao ruski "imperijalizam".

Predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, takođe je prokomentarisao tu izjavu, govoreći da je "ruska invazija Ukrajine je samo početak, nakon toga oni žele da osvoje i druge zemlje".

Ranije je Zelenski naveo da Rusija planira održavanje niza lažnih referenduma u okupiranim regijama, da bi osnovali proruske otcijepljene države.

Neimenovani viši zvaničnik Evropske unije (EU), je naveo u izjavi za Reuters da će Rusija vjerovatno pojačati svoju ofanzivu duž južne obale u narednim danima, i dodao da će iduće dvije sedmice biti odlučujuće za ishod rata.

Izvor: BBC, Reuters

XS
SM
MD
LG