Dostupni linkovi

Gruzija zvanično podnijela zahtjev za članstvo u EU, uskoro će i Moldavija


(Slijeva nadesno) Gruzijska predsjednica Salome Zurabišvili, predsjednica Moldavije Maia Sandu, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel na pres-konferenciji tokom samita u gruzijskom gradu Batumiju u julu 2021.
(Slijeva nadesno) Gruzijska predsjednica Salome Zurabišvili, predsjednica Moldavije Maia Sandu, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel na pres-konferenciji tokom samita u gruzijskom gradu Batumiju u julu 2021.

Gruzija je podnijela zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji (EU) u svjetlu ubrzanih ambicija pridruživanja nekih bivših sovjetskih republika u trenucima ruske invazije na susjednu Ukrajinu.

Nova inicijativa u Gruziji i Moldaviji, u kojima su ruske trupe pozicionirane uprkos lokalnoj i međunarodnoj opoziciji, uslijedila je nakon odluke Ukrajine da pritisne svoje zahtjeve za članstvo u EU nakon što su desetine hiljada ruskih vojnika prešle njenu granicu sa istoka, juga i preko Bjelorusije sa sjevera.

"Aplikacija za članstvo u EU još je jedna prekretnica na putu evropskih integracija Gruzije – to je faza koja okreće novu stranicu u našoj historiji i nastavlja trud naših predaka koji je usmjeren na pristupanje Gruzije u zajedničku evropsku porodicu", rekao je premijer Irakli Garibašvili u saopštenju 3. marta.

Reuters je citirao anonimnog zvaničnika EU koji je 3. marta rekao da Unija očekuje da će "skoro" zaprimiti i zahtjev Moldavije za članstvo.

Izvori u moldavskoj prijestolnici Kišinjevu navode da je zamah za pristupanje EU ove sedmice naišao na unutrašnje podjele.

Napori Gruzije i Moldavije da uspostave bliže veze sa Zapadom odavno ljute Rusiju.

Moldavija dijeli granicu od otprilike 1.200 kilometara s Ukrajinom, uključujući i otcijepljenu regiju Pridnjestrovlje u Moldaviji, u kojoj živi veliki broj stanovnika koji govore ruski.

Gruzija ima skoro 900 km dugu granicu sa južnom Rusijom, uključujući otcijepljene gruzijske regije Abhaziju i Južnu Osetiju, čiju nezavisnost Moskva podržava diplomatski i vojno nakon petodnevnog rata 2008. godine.

Gruzijska prijestolnica Tbilisi i Kišinjev opiru se pridruživanju sankcijama širom EU protiv Rusije nakon njene invazije na Ukrajinu.

Ali Irakli Kobakhidže, predsjednik vladajuće stranke Gruzijski san, objavio je odluku svoje stranke "da odmah podnese zahtjev za članstvo u EU" na konferenciji za novinare 2. marta.

Gruzija je planirala da podnese prijavu 2024. godine, ali je stranka odlučila da se prijavi po hitnom postupku zbog promijenjene situacije u svijetu.

Moldavska predsjednica Maia Sandu ponovo je uputila poziv Moskvi 2020. da povuče svojih oko 1.500 vojnika iz postsovjetskog separatističkog spora u regionu.

Separatisti u Transdnjestru, komadu zemlje između rijeke Dnjestar i moldavsko-ukrajinske granice, efektivno kontrolišu ovo područje nakon raspada Sovjetskog Saveza početkom 1990-ih godina.

I Gruzija i Ukrajina potpisale su sporazume o pridruživanju sa EU "o ekonomskoj integraciji i političkom približavanju" i slobodnoj trgovini, koji nisu garancija za članstvo.

Dok ruske trupe nastavljaju sa napadima ove sedmice širom Ukrajine, zvaničnici u Kijevu ističu da čekaju signale o spremnosti EU da prihvati ubrzani zahtjev Ukrajine za članstvo u Uniju.

Izvor: Gruzijski servis RSE i dopisnik Rikard Jozwiak
XS
SM
MD
LG