Dostupni linkovi

Ruska oružja su novac i propagandne laži


Jevgenij Paščenko
Jevgenij Paščenko

Profesor ukrajinskog jezika i književnosti na zagrebačkom Sveučilištu i bivši ukrajinski diplomat Jevgenij Paščenko dobar je poznavatelj prilika na Jugoistoku Europe, ali i globalnog odnosa snaga u kontekstu ukrajinske krize. U intervjuu za RSE kaže, uz ostalo, kako samo manji broj intelektualaca u Srbiji zna da Rusija nije nikada ozbiljno pomagala Srbiji i ocjenjuje da je balkansko srpsko pravoslavno rusofilstvo više proizvod jedne kič-kulture srpskog balkanskog slavizma.

Države nastale raspadom eks-Jugoslavije nisu visoko na listi ruskih prioriteta, ali Rusija posvećuje veliku pozornost ovom prostoru, ocjenjuje u razgovoru za naš program profesor ukrajinskog jezika i književnosti na zagrebačkom Sveučilištu i bivši ukrajinski diplomat Jevgenij Paščenko. Zašto?

„Po mom mišljenju, Rusija je uopće u politici veliki plagijator. Evo potvrda za to – kada su bombardirali Beograd, taj model bio je prenesen na bombardiranje Groznog, Kosovo – to je Abhazija a model Bosne i Hercegovine Rusi bi željeli primjeniti na Ukrajinu u sadašnjoj intervenciji na Ukrajinu. Sa druge strane, mislim da zemlje nekadašnjeg socijalizma nisu sada značajne za Rusiju, jer nisu utjecajne. Rusije je geografski potisnuta sa Balkana i sada, kada je otkazala 'Južni tok', ne pokazuje interes prema tim zemljama, jer nisu značajne za biznis. Međutim, vidimo da se Rusija grčevito uhvatila za Grčku i u sadašnjem natezanju i pokušajima da neku državu članicu NATO-a privuče na svoju stranu čini se da ozbiljno igra u tom pravcu i sa Grčkom i sa Turskom. Jer, s obzirom na to da vjerojatno planira na Krimu stacionirati vrlo snažnu nuklearnu vojnu snagu, za nju je važno neko savezništvo sa tim balkanskim zemljama. Iako ne vjerujem da će Grčka, s obzirom na stil svoje politike – mada tu igra i pravoslavlje i sve te različite koketerije - ipak preći na tu rusku stranu.“

RSE: A što je sa Srbijom? Mnogi kažu da Srbija nastoji igrati jednu „nesvrstanu“ ulogu između Europske unije i Sjedinjenih Država s jedne strane i Rusije s druge. Koliko je takva jedna pozicija uopće moguća i koji je ruski interes u Srbiji?

Paščenko: Mislim da ne postoji nikakav ruski interes u Srbiji jer je Srbija - po za Ruse glavnom, naime, financijskom kriteriju – beznačajna. To je zemlja u vrlo teškom ekonomskom stanju. Mislim da srpske vlasti pokušavaju taj folklor i mit o Rusiji iskorištavati za svoje političke ciljeve. Samo manji broj intelektualaca u Srbiji zna da Rusija nije nikada ozbiljno pomagala Srbiji, i to balkansko srpsko pravoslavno rusofilstvo je više proizvod jedne kič-kulture srpskog balkanskog slavizma. To je više problem srpskih vlasti na učvršćivanju svoje unutarnjopolitičke pozicije. Naravno da je Srbija uvijek bila prozapadno orijentirana, još u Titovom socijalizmu, naravno da se nada ruskoj financijskoj pomoći, ali Rusija je višekratno pokazala da u bilo kojem trenutku može otkazati suradnju. To je doista jedna fiktivna i izmišljena simpatija i bratstvo – i sa jedne i sa druge strane.

RSE: Mnogi upozoravaju da je Rusija u ovoj krizi oko Ukrajine razvila snažnu propagandnu strategiju koja se mijenja od države do države. Koje su njene posljedice i kako joj se suprotstaviti?

Rusija se gradila na propagandi laži – socrealizam i sve ostalo! I sada Rusija te modele vrlo efikasno iskorištava u nekim zemljama - Njemačkoj, Italiji, čak u Poljskoj gdje se sada formira jedna proruska stranka, a o Mađarskoj da i ne govorimo!

Paščenko: To je jedna promišljena i snažna strategija u kojoj se prvo iskorištava neznanje o situaciji u Rusiji i konkretno o stanju u Ukrajini. U Njemačkoj i Italiji postoje lobističke grupe. Iskorištava se ta masovna simpatija prema tom određenom folkloru, i u Španjolskoj i drugdje vrlo uspješno uspijevaju postići ruske ciljeve i formirati negativni imidž o Ukrajini na nekim povijesnim modelima – Ukrajinci fašisti, Ukrajinci antisemiti, Ukrajinci kao američka igračka, i moramo konstatirati da u medijima imaju zapanjujući efekt! Sa druge strane, u određenim zemljama postojim inercija i nezainteresiranost za nove povijesne spoznaje, kao na primjer o gladomoru u Ukrajini tridesetih godina prošlog stoljeća kao o genocidu, pa se mase prepuštaju toj jednoj ruskoj informativnoj invaziji. Osim toga, Rusi uspijevaju u zemljama za koje su zainteresirani u medije dovesti vrlo snažne kadrove sa vrlo dobrim znanjem njemačkog ili talijanskog jezika, i uspijevaju tako efektno nastupati da zapravo pobjeđuju u toj konfrontaciji! Strateške strukture na Zapadu prepoznale su da je Rusija vrlo efikasna u toj do sada neviđenoj informacijskoj agresiji i da treba probati uzvratiti. Sada je otvoren kanal 'Ukraine Today', ali je pitanje u kojoj će mjeri biti prepoznat. Problem je u tome da Rusija ima vrlo bogatu komunističku tradiciju laži. Rusija se gradila na propagandi laži – socrealizam i sve ostalo! I sada Rusija te modele vrlo efikasno iskorištava u nekim zemljama - Njemačkoj, Italiji, čak u Poljskoj gdje se sada formira jedna proruska stranka, a o Mađarskoj da i ne govorimo! Iza svega toga stoji novac. Ruske strukture vjeruju da novac može pobijediti sve, i još uvijek vjeruju da novcem mogu ostvariti tu medijsku intervenciju.

RSE: Organizatori rock festivala u poljskome gradu Oswiecimu, koji se održava u spomen žrtava nacističkog logora Auschwitz, povukli su poziv za sudjelovanje upućen Goranu Bregoviću, jer je - kako stoji u njihovom priopćenju – svirao na Krimu i u izjavamau drugi plan stavio činjenicu da svira na protuzakonito anektiranom teritoriju, te istodobno propustio osuditi intervenciju ruske vojske u Ukrajini, što je u suprotnosti sa vrijednostima za koje se zalažu utemeljitelji Life Festivala. Kako to komentirate?

Paščenko: Otkazana su mu gostovanja i u Ukrajini. Ja nisam obožavatelj njegovog stvaralaštva – ravnodušan sam prema tim balkanskim koloritima. Međutim, pred nama je vrlo izražen primjer identifikacije kulturnog djelatnika s ideološkim ekstremizmom. Toga ima jako mnogo u Rusiji – cijeli niz tamošnjih zvijezda potpisuje ili se slaže s onim što radi Putin. A na Putinu je krv agresije! Bregović dijeli tu srpsku viziju idealizacije Rusije i identificiranje sa Rusijom kao nekim spasiteljem. Prema tome, ja podržavam svaku osobu tih takozvanih zvijezda koje idu u identifikaciju sa zločinom, i to zasluženo mora rezultirati negativnim stavom prema njima.

RSE: Vi u istupima u hrvatskim medijima ističete kako se Rusija u ukrajinskoj krizi bori protiv europskih vrijednosti u Ukrajini. Možete li to malo detaljnije objasniti?

Paščenko: Rusija svojom informacijskom agresijom pokušava Europi nametnuti svoju viziju Ukrajine. Već smo kazali kako - na žalost - postoje neke zapadne zemlje koje o Ukrajini ne znaju ništa i prihvaćaju tu rusku viziju Ukrajine. Međutim, mislim da je sada međunarodna javnost preko Ukrajine prepoznala Rusiju, prepoznala njenu agresivnu fizionomiju. Aktualna ruska administracija ne daje ništa novo, nego se i dalje utemeljuje na dva izumrla simbola - dvoglavom orlu i crvenoj zvijezdi, i ja to zovem nekrofilijom! Kako je rekao jedan od opozicijskih lidera nakon ubojstva Njemcova u Moskvi – u Rusiji je na vlasti jedna sekta koja se klanja jednom idolu. Sekta je financijska oligarhija, a idol je novac. Intervencija u Ukrajini je pokušaj da se zgrabi Ukrajinu! Oni su držali Janukoviča kao jednu korumpiranu osobu da bi diskreditirali Ukrajinu, a kada je Janukovič pao, odjednom je Moskva počela proeuropsku orijentaciju Ukrajine nazivati fašizmom. To je laž! Mi očekujemo da svijet shvati opasnost koja dolazi iz Rusije i da pomogne Ukrajini. To bi bilo širenje Europe, a na taj način bi se s vremenom pomoglo i Rusiji da se oslobodi od tog svog negativiteta.

XS
SM
MD
LG