Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Putinova izborna ikebana?


Ksenija Sobčak tokom konferencije za medije u Vašingtonu

Piše: Mike Eckel

Ksenija Sobčak, ruska TV zvezda i ćerka političkog mentora Vladimira Putina, stigla je sa svojom kampanjom za predsednika Rusije u Vašington, ističući da su njene političke ambicije iskrene i dugoročne.

Njena poseta SAD-u, samo šest sedmica uoči izbora, izazvala je podozrenje među liberalima, opozicionim aktivistima i političkim posmatračima koji postavljaju pitanje da li Kremlj koristi kandidaturu Sobčakove da podstakne veću izlaznost birača i olakša Putinu da osvoji još jedan šestogodišnji mandat.

U govoru u Centru za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu u utorak, ona je, između ostalog, istakla da planira da razgovara sa američkim zvaničnicima oko sankcija koje su uvedene protiv Rusije u poslednjih nekoliko godina.

"Vidimo da su naši odnosi na najnižem nivou. Moj cilj je da razgovaram sa ljudima ovde… da budem otvorena, da kažem da Rusija nije Putin", istakla je.

Govoreći na engleskom, ona je dodala da je "Rusija ogromna zemlja sa velikom ekonomijom, koja, kao što znate, ima nuklearno oružje i nije dobar način komunikacije, kao što to sada činimo".

Ksenija Sobčak u razgovoru sa američkim medijima
Ksenija Sobčak u razgovoru sa američkim medijima

"Želim da budem prvi most među našim zemljama, jer je ovo pitanje važno za mene, čak tokom predsedničke kampanje, te da treba da nađemo neko rešenje, međusobne veze, da polako stvorimo bolju situaciju za obe naše zemlje", kazala je.

Vašington je najpre 2014. zamrznuo imovinu i zabranio putovanja grupi ruskih funkcionera nakono aneksije Krima i izbijanja sukoba proruskih separatista, koje podržava Kremlj, i ukrajinskih snaga na istoku zemlje.

Potom su kaznene mere proširene nakon što su američke obaveštajne službe utvrdile da je Rusija bila umešana u hakiranje i propagandu kako bi uticala na predsedničke izbore u SAD-u 2016.

Vašington je uveo nove sankcije i nakon što je Donald Tramp izabran za predsednika, uprkos njegovom zalaganju za bolje odnose sa Moskvom.

Američki Kongres je usvojio prošlog leta zakon kojim se omogućava proširivanje kaznenih mera protiv Rusije.

Međutim, Ministarstvo finansija je prošle sedmice samo objavilo listu sa oko 200 ruskih zvaničnika i biznismena, koji potencijalno mogu biti na udaru sankcija, ali je njihova primena odložena do daljnjeg.

Opšte je uverenje da će Putin na izborima 18. marta osvojiti još jedan mandat. Sobčak, jedan od kandidata, najpoznatija je kao selebriti i TV zvezda.

Njen pokojni otac Anatolij, kao gradonačelnik Sankt Peterburga, angažovao je Putina, do tada nepoznatog oficira KGB-a, za rad u gradskoj vladi.

Ksenija Sobčak je u više navrata kritikovala politički ambijent u Rusiji, ističući da je autoritaran, te da nema iluzija oko uloge Putina.

Ona potencira da njena kandidatura nije formalističke prirode, da ne služi kao ikebana, već da ima istinske političke ambicije, da učestvuje i na parlamentarnim izborima i formira novu političku partiju.

"Kao i u kazinu u kome on uvek dobija, i u Rusiji Putin uvek pobeđuje", istakla je Sobčak.

Putinov najozbiljniji takmac je harizmatični borac protiv korupcije Aleksej Navaljni.

Međutim, njemu je zabranjeno učešće na izborima zbog optužnice za navodne finansijske malverzacije, za koju njegove pristalice smatraju da je politička odmazda zbog kampanje koju vodi protiv široko rasprostranjene korupcije u Rusiji.

Navaljni od tada poziva na bojkot izbora kako bi se smanjila izlaznost birača i tako okrnjio Putinov neupitni legitimitet.

Sobčak je ponovila u Vašingtonu da ne podržava bojkot izbora.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG