Dostupni linkovi

Rusija zabranila Facebook i Instagram


Kompanija "Meta" pod čijim okriljem funkcionišu ove mreže, označena je kao ekstremistička
Kompanija "Meta" pod čijim okriljem funkcionišu ove mreže, označena je kao ekstremistička

Sud u Rusiji je zabranio rad društvenim mrežama Facebooku i Instagramu u toj zemlji, zbog ekstremizma, prenosi agencija TASS.

Prema sudu, kompanija "Meta Platforms", pod čijim okriljem funkcionišu ove društvene mreže, je "ekstremistička".

Rusija je već zabranila Facebook, zbog ograničenog pristupa ruskim medijima, a Instagram je blokiran nakon što je iz kompanije "Meta" navedeno da će dozvoliti korisnicima društvenih mreža u Ukrajini da objavljuju poruke u kojima se poziva na nasilje protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina i vojske koju je Rusija poslala u tu zemlju, 24. februara.

Prema odluci suda u distriktu Tverskoj, servis za slanje poruka "WhatsApp", koji takođe pripada "Meti" nije obuhvaćen zabranom, jer se ne radi o javnoj platformi.

Krivični postupak protiv "Mete" je započet 11. marta, dan nakon što su objelodanjene promjene u njenim pravilima koje dozvoljavaju nekim korisnicima da pozivaju na nasilje protiv ruske vojske i njenog rukovodstva u kontekstu rata u Ukrajini.

Istražni komitet je tada saopštio da pokreće istragu "zbog nezakonitih poziva na ubistvo ruskih državljana od strane zaposlenih u američkoj kompaniji Meta".

Ubrzo nakon toga, rusko tužilaštvo je zatražilo da se Meta označi kao "ekstremistička" i pozvalo da se Instagram ograniči u zemlji.

Prema Reutersovom izvještaju od 10. marta, u internim e-mailovima se navodi da će "Meta Platforms" omogućiti korisnicima Facebooka i Instagrama u nekim zemljama da pozivaju na nasilje protiv Rusa i ruskih vojnika nakon ničim izazvane invazije Moskve na Ukrajinu 24. februara.

Izvještaj je podstakao portparola Kremlja Dmitrija Peskova da 11. marta kaže novinarima da će Moskva preduzeti "odlučne mjere" ako se priča pokaže istinitom.

"Ne želimo vjerovati u izvještaj Reutersa, u njega je jednostavno previše teško povjerovati", riječi su portparola Kremlja.

Promjena pravila o govoru mržnje, koja bi označila privremenu promjenu Metine politike o govoru mržnje, odnosi se samo na korisnike u nekim zemljama, uključujući Ukrajinu, Rusiju, Poljsku, Letoniju, Litvaniju, Estoniju i Mađarsku, navodi The New York Times.

Istovremeno, ruski medijski regulator Roskomnadzor izvijestio je 11. marta da će ograničiti pristup Instagramu širom zemlje na zahtjev Kancelarije glavnog tužioca.

Portparol Mete je 10. marta citirao frazu "Smrt ruskim osvajačima" kako bi ilustrovao izuzetak za izjave koje bi inače prekršile smjernice.

"I dalje nećemo dozvoliti kredibilne pozive na nasilje nad ruskim civilima", napisao je portparol na Twitteru.

UN je 11. marta naveo da je zabrinut zbog odluke Facebooka da privremeno ublaži svoju politiku o nasilnom govoru, upozoravajući da bi to moglo doprinijeti govoru mržnje.

"Ovo je, očigledno, vrlo složeno pitanje, ali izaziva određene zabrinutosti u smislu zakona o ljudskim pravima i međunarodnog humanitarnog prava", rekla je portparolka Kancelarije UN-a za prava Elizabeth Throssell novinarima u Ženevi.

Ruska ambasada u Sjedinjenim Državama je 11. marta zatražila od Washingtona da prekine "ekstremističke aktivnosti" Meta Platformsa.

Ambasada je pozvala američke vlasti da "zaustave ekstremističke aktivnosti Mete i preduzmu mjere da se počinioci privedu pravdi".

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG