Dostupni linkovi

Rusija najavila plan da se prepolovi stopa abortusa


Najavljeni program takođe postavlja cilj da 80 odsto žena koje razmišljaju o abortusu prođu konsultacije s lekarom, s fokusom da se poveća verovatnoća da odustanu od procedure. (ilustrativna fotografija)
Najavljeni program takođe postavlja cilj da 80 odsto žena koje razmišljaju o abortusu prođu konsultacije s lekarom, s fokusom da se poveća verovatnoća da odustanu od procedure. (ilustrativna fotografija)

Ruska vlada odobrila je mere čiji je cilj da se prepolovi broj abortusa u zemlji pre 2025. godine, pokazuje dokument objavljen na njenoj internet stranici.

Plan je deo dugoročnog plana vlade za poboljšanje demografske situacije u Rusiji do 2025. godine, pošto je ponovo došlo do smanjenja populacije posle decenije sporog, ali stabilnog povećanja, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Takođe su izneti planovi za značajno smanjenje smrtnosti odojčadi i majki, kao i poboljšanje opšteg reproduktivnog zdravlja.

U okviru novih mera u vezi s abortusom, vlasti planiraju da poboljšaju pristup pravnoj, psihološkoj i medicinskoj pomoći trudnicama koje razmatraju prekid trudnoće.

Program takođe postavlja cilj da se obezbedi da 80 odsto žena koje razmišljaju o abortusu prođu konsultacije s lekarom, s fokusom na povećanje verovatnoće da odustanu od procedure.

Zvanični dokument, na koji su ukazali ruski mediji posle objavljivanja na internetu, izazvao je kontroverze među aktivistkinjama za ženska prava koje insistiraju da abortus treba da bude univerzalno pravo i da uloga države u njegovom regulisanju treba da bude minimalna.

Mnogi su takođe izrazili neslaganje s fokusom dokumenta na "jačanje tradicionalnih porodičnih vrednosti", što se u Rusiji često vidi kao eufemizam za homofobne stavove i zagovaranje konzervativne politike.

Ipak, poslednji pokušaj da se ograniči abortus uklapa se u dosledan obrazac. U decembru 2020. godine, zastupnica Oksana Puškina kritikovala je rezoluciju Ministarstva zdravlja koja postavlja uslove pod kojima žene mogu da prekinu trudnoću, tvrdeći da će takva ograničenja dovesti do "katastrofe".

Ona je navela masovne proteste u Poljskoj, članici Evropske unije u kojoj je ranije ove godine najavljena gotova potpuna zabrana abortusa.

"Dobila sam masu pritužbi od ženskih organizacija i zajednica, kao i lične poruke od ruskih žena koje su tražile da sprečim da im se oduzme pravo na prekid trudnoće", rekla je Puškina.

Puškina se smatrana najprogresivnijom ruskom poslanicom sve dok nije ustupila svoje mesto u Državnoj dumi, donjem domu parlamenta, pošto je odlučila da ne traži novi mandat na prošlonedeljnim izborima.

Njeno odsustvo u parlamentu otežaće feministkinjama da uspore kampanju protiv abortusa. Tu kampanju je podržao predsednik Vladimir Putin koji je poboljšanje demografije Rusije postavio kao jedan od ključnih stubova svog predsedništva.

U svom obraćanju o stanju nacije u januaru 2020, Putin je rekao da je smanjenje broja stanovnika Rusije jedan od najvećih problema zemlje.

"Izlazak iz ove demografske zamke je naša istorijska dužnost", rekao je on. "Očuvanje i povećanje naše nacije je najveći nacionalni prioritet".

Godinu dana kasnije, na video konferenciji sa zvaničnicima, Putin je podržao planove da se ruske žene proaktivno obeshrabruju da prekidaju trudnoću.

"Prosto ubeđivanje žena da ne abortiraju je očigledno važno, ali je još važnije stvoriti uslove za pomoć ženi i njenoj porodici u podizanju deteta, stavljanju deteta na noge i davanju mogućnosti detetu da dobije pristojno obrazovanje", rekao je on.

Zamenica premijera Tatjana Golikova rekla je u martu da je broj abortusa u Rusiji opao za 39 odsto od 2016. godine.

"To su ozbiljne brojke", rekla je ona na sednici vlade.

XS
SM
MD
LG