Dostupni linkovi

Rusija uvodi vizna ograničenja za 'neprijateljske' zemlje


RUSSIA – Russian President Vladimir Putin reacts during a news conference following talks with Hungarian Prime Minister Viktor Orban in Moscow, February 1, 2022
RUSSIA – Russian President Vladimir Putin reacts during a news conference following talks with Hungarian Prime Minister Viktor Orban in Moscow, February 1, 2022

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u ponedjeljak, 4. aprila, dekret o uvođenju viznih ograničenja za građane zemalja koje Moskva smatra "neprijateljskim", kao odgovor na sankcije uvedene Rusiji zbog invazije u Ukrajini.

Uredbom, koja stupa na snagu u ponedjeljak, suspendiran je ruski pojednostavljeni režim izdavanja viza s nekim zemljama Evropske unije, kao i Norveškom, Švicarskom, Danskom i Islandom, piše Reuters.

Također, naređeno je ruskom Ministarstvu vanjskih poslova i drugim tijelima da odluče o uvođenju ograničenja ulaska "stranim državljanima i osobama bez državljanstva koji počine neprijateljske radnje protiv Rusije i njenih građana".

Ruska vlada odobrila je prošlog mjeseca popis neprijateljskih zemalja, koji uključuje, uz ostale, Sjedinjene Američke Države (SAD), Kanadu, Veliku Britaniju, zemlje EU i Ukrajinu.

Rusija je 31. marta objavila da je značajno povećala broj dužnosnika Evropske unije(EU), zastupnika, javnih osoba i novinara kojima se zabranjuje ulazak u Rusiju i proziva ih odgovornima za sankcije Moskvi i raspirivanje antiruskih osjećaja.

"Ograničenja se odnose na najviše vodstvo EU, uključujući niz evropskih povjerenika i šefova vojnih struktura EU te na veliku većinu zastupnika Evropskog parlamenta koji promiču antirusku politiku", saopćilo je tada rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Evropska unija, Sjedinjene Države i brojne druge zapadne zemlje uvele su opsežne ekonomske i političke sankcije Rusiji, dijelu ruskih medija te uglednim i bogatim Rusima u odgovoru na invaziju Moskve na Ukrajinu koja je počela 24. februara.

Strane vlade širom svijeta zaplijenile su mnogim oligarsima imovinu poput skupocjenih jahti, zabranile im putovanja i onemogućile da svoj biznis obavljaju u Evropi i SAD.

Rusija se trenutno suočava s još većom međunarodnom osudom zbog izveštaja o mogućim ratnim zločinima koje su počinile ruske snage u predgrađu Kijeva, Buči i drugim dijelovima Ukrajine.

Ukrajina je u nedjelju, 3. aprila, optužila ruske snage da su izvršile masakr u gradu Buča, dok su zapadne zemlje reagirale na slike mrtvih pozivima na nove sankcije Moskvi.

Rusko ministarstvo odbrane odbacilo je ukrajinske optužbe, ističući da su snimke i fotografije na kojima se vide poginuli u Buči "još jedna provokacija" ukrajinske Vlade, koja je "priredila nastup za zapadne medije".

Slike iz grada smještenog 37 kilometara sjeverozapadno od Kijeva, pojavile su se nakon što je Ukrajina u subotu objavila da su njene snage vratile kontrolu nad cijelom kijevskom regijom i oslobodile gradove od ruskih trupa.

Ukrajinska glavna tužiteljica Irina Venediktova rekla je da su tužioci koji istražuju moguće ratne zločine Rusije pronašli 410 tijela u gradovima u blizini Kijeva.

XS
SM
MD
LG