Dostupni linkovi

Pozivi na pooštravanje sankcija Rusiji nakon izveštaja o ratnim zločinima


U objavi na Tviteru 3. aprila, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je da će se Moskva suočiti sa "daljim sankcijama EU".
U objavi na Tviteru 3. aprila, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je da će se Moskva suočiti sa "daljim sankcijama EU".

Rusija se suočila sa još većom međunarodnom osudom zbog izveštaja o mogućim ratnim zločinima koje su počinile ruske snage u predgrađu Kijeva, Buči i drugim delovima Ukrajine.

Brisel najavljuje nove sankcije

U objavi na Tviteru 3. aprila, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je da će se Moskva suočiti sa "daljim sankcijama EU".

Mišel je naveo da je "šokiran proganjajućim slikama zločina koje je počinila ruska vojska u oslobođenom regionu Kijeva".

U svom postu na Tviteru, Mišel je rekao da Evropska unija pomaže Ukrajini "u prikupljanju neophodnih dokaza za proces pred međunarodnim sudovima".

London o dokazima

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Trus (Truss) rekla je u saopštenju da njena vlada vidi "sve veći broj dokaza o užasnim aktima snaga invazije u gradovima kao što su Irpin i Buča".

Leševi i ruševine u Irpinu nakon povlačenja ruskih snaga
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:44 0:00

Trusova je 2. aprila rekla da je "zaprepašćena zverstvima u Buči i drugim gradovima Ukrajine" i obećala da će počinioci biti krivično gonjeni.

Markon: Rusija mora odgovarati

Rusija mora odgovaorati za ove zločine, izjavio je Emaunel Makron, predsednik Francuske.

"Na ulicama je kukavički ubijeno stotine ljudi", napisao je Makron na Tviteru.

Bliken o "nasilju koje se nastavlja"

"Ne možete a da ove slike ne doživite kao udarac u stomak", izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony Blinken) za CNN.

"To je ono što se svakoga dana događa dok se ruska brutalnost protiv Ukrajine nastavlja", kazao je Blinken.

Stoltenberg ne veruje u rusko povlačenje

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenber opisao je scene iz Buče kao horor.

"Ovakvu brutalnost protiv civila u Evropi nismo videli decenijama, to je užasno i apsolutno neprihvatljivo", kazao je CNN-u.

Stoltenberg je takođe naveo da nije previse optimističan u odnosu na ruske tvrdnje o povlačenju sa pozicija oko Kijeva.

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a, upozorava da bi navodi o ruskom povlačenju sa pozicija oko Kijeva mogli zapravo biti znaci pregrupisavanja ruskih snaga.
Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a, upozorava da bi navodi o ruskom povlačenju sa pozicija oko Kijeva mogli zapravo biti znaci pregrupisavanja ruskih snaga.

"Ono što vidimo nije povlačenje već pregrupisavanje trupa. Ne bi trebalo da budemo previse optimistični zato što se napadi nastavljaju. Zabrinuti smo zbog mogućnosti njihovih pojačavanja", kazao je Stoltenberg.

Šta se zna o zbivanjima na licu mesta?

Međunarodni krivični sud ranije je otvorio istragu o navodnim ratnim zločinima koje su počinile ruske snage u Ukrajini.

AFP je preneo izveštaj o 20 tela u civilnoj odeći koje su reporteri ove agencije videli na ulici u gradu Buča, oko pedeset kilometara zapadno od Kijeva, u petak. Jednom stradalom, prenosi se, ruke su belom trakom bile vezane na leđima a pored leša je ostavljen ukrajinski pasoš.

Gradonačelnik tog grada Anatolij Fedoruk rekao je 2. aprila da je oko 300 lokalnih civila ubijeno u vreme kada su grad zauzele ruske snage. Oko 280 je navodno bačeno u masovnu grobnicu, dok su ostali ostavljeni na ulici.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dimtro Kuleba rekao je da je "masakr u Buči bio nameran".

"Zahtevam nove, razorne sankcije G7 SADA", napisao je Kuleba u objavi od 3. aprila na Tviteru, misleći na Grupu sedam vodećih ekonomija.

HRW o zločinima ruskih snaga

Human Rights Watch (HRW) sa sedištem u Njujorku saopštio je 3. aprila da je "dokumentovao nekoliko slučajeva ruskih vojnih snaga koje su počinile kršenje zakona rata protiv civila u okupiranim oblastima Černjihiva, Harkiva i Kijeva u Ukrajini“.

Izveštaj HRW-a uključivao je nekoliko navoda o silovanju, dva slučaja pogubljenja po kratkom postupku u kojima je učestvovalo sedam žrtava, i druge slučajeve pretnji i nasilja nad civilima.

"Slučajevi koje smo dokumentovali predstavljaju neopisivu, namernu okrutnost i nasilje nad ukrajinskim civilima", rekao je Hju Vilijamson, direktor HRW-a za Evropu i centralnu Aziju.

Ukrajinski zvaničnicu su takođe izneli saznanja po kojima je 57 tela sahranjeno u masovnoj grobnici u pregrađu glavnog grada Kijeva.

Rusija nije odgovorila na te izveštaje.

XS
SM
MD
LG