Dostupni linkovi

Ukrajina od Zapada traži naoružanje i 'pravi naftni embargo' protiv Rusije


Ukrajinski vojnik u oklopnom borbenom vozilu na nepoznatoj lokaciji u istočnoj Ukrajini, 19. april 2022.
Ukrajinski vojnik u oklopnom borbenom vozilu na nepoznatoj lokaciji u istočnoj Ukrajini, 19. april 2022.

Ukrajini je potrebno teško naoružanje sa Zapada i "pravi naftni embargo" Rusiji da bi je porazila do kraja godine, izjavio je 15. maja viši savetnik ukrajinskog predsednika Mihajlo Podoljak.

Dodao je da Ukrajina i svet ne žele dugi rat sa Rusijom.

"Ne možemo da pobedimo ovog meseca [kako je objavljeno], ali možemo to da uradimo ove godine. Recept za pobedu je jednostavan: pravi naftni embargo + tenkovi, avioni i artiljerija. Hajde da ovo završimo zajedno", napisao je Podoljak na Tviteru.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da se rat u Ukrajini ne odvija po ruskim planovima.

Govoreći na sastanku ministara inostranih poslova NATO-a, Stoltenberg je 15. maja rekao da Rusija ne postiže "svoje strateške ciljeve".

"Nisu uspeli da zauzmu Kijev, povlače se iz okoline Harkiva, njihova velika ofanziva u Donbasu je zastala", dodao je on, ocenjujući da bi Ukrajina mogla da pobedi u ratu.

Povlačenje ruske vojske nakon ukrajinske kontraofanzive

Ruske snage se povlače sa severa nakon žestoke kontraofanzive Ukrajine, ali pojačavaju napade na istoku zemlje, saopštili su 15. maja ukrajinski zvaničnici.

Ukrajinske vlasti saopštile su da su da je ta zemlja pokrenula ofanzivu kod grada Izjuma, na istoku zemlje koji je pod kontrolom Rusije, ali da ruske snage napreduju u drugim mestima u regionu Donbasa, koji je postao glavno poprište sukoba tokom prošlog meseca.

Od sredine aprila, ruske snage su se usmerile na istok Ukrajine i na ono što je postalo poznato kao "Bitka za Donbas".

"Uprkos gubicima, ruske snage nastavljaju napredovanje u oblastima u širem regionu Donbasa", saopštila je ukrajinska vojska 15. maja.

Vojska je prethodnog dana u borbama širom Donbasa uništila osam ruskih tenkova, pet artiljerijskih sistema, zajedno sa drugim oklopnim vozilima i dronove.

Britanija: Rusija ostala bez trećine kopnenih snaga

Britanska vojna obaveštajna služba saopštila je 15. maja da je ruska ofanziva u Donbasu izgubila zamah i "značajno zaostala".

Britanski izveštaj navodi da je Rusija izgubila oko trećinu kopnenih snaga, koje je imala na početku invazije u februaru.

Uprkos malom početnom napretku, Rusija nije uspela da postigne značajne teritorijalne dobitke u Donbasu tokom proteklog meseca, a ruske snage su sve više ograničene smanjenom borbenom efikasnošću i niskim moralom, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane.

Britanija predviđa da je u sadašnjim uslovima malo verovatno da će Rusija dramatično napredovati u narednih 30 dana.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je situacija u Donbasu i dalje veoma teška, dodajući da ruske snage i dalje pokušavaju da spasu neku vrstu pobede.

On je nakon sastanka sa delegacijom američkih senatora u Kijevu, koju je predvodio lider republikanaca Mitch McConnell, pozvao da Rusija bude zvanično označena kao "teroristička država".

Zelenski je posetu republikanskih senatora nazvao "snažnim signalom dvostranačke podrške Ukrajini od strane Kongresa SAD i američkog naroda".

U ruskom udaru uništen vojni objekat u oblasti Lviv

U ruskom raketnom udaru potpuno je uništen vojni objekat u ukrajinskoj oblasti Lviv, rekao je regionalni guverner Maksim Kozitski preko Telegrama.

"Četiri neprijateljske rakete pogodile su vojni infrastrukturni objekat u Regionu Lavova. Objekat je potpuno uništen. Prema preliminarnim informacijama nije bilo stradalih", rekao je Kozitski.

On je rekao da je ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila dva projektila.

Ovo je prvi ruski napad za nedelju dana u regionu blizu granice sa Poljskom.

Ruska vojska još nije dala informacije o napadu.

XS
SM
MD
LG