Dostupni linkovi

Ruska vojska 'povlači se daleko od Harkiva'


Zapaljeni automobili mogu se vidjeti kroz staklo oštećenog automobila u naselju Saltivka, usred ruskog napada na Ukrajinu, u Harkivu, Ukrajina, 10. maj 2022.
Zapaljeni automobili mogu se vidjeti kroz staklo oštećenog automobila u naselju Saltivka, usred ruskog napada na Ukrajinu, u Harkivu, Ukrajina, 10. maj 2022.

Gradonačelnik Harkiva Ihor Terehov rekao je za BBC da su se Rusi povukli iz područja grada Harkiva u pravcu ruske granice.

On kaže da je ruska vojska samo jednom uspjela ući na malo područje ovog sjeveroistočnog ukrajinskog grada i da se tu nije dugo zadržala.

"Rusi su stalno granatirali Harkiv jer su se držali vrlo blizu grada, ali su se sada, uslijed napora Teritorijalne odbrane Harkiva i ukrajinskih Oružanih snaga, povukli daleko od gradskog područja u pravcu ruske granice", rekao je Terehov.

"Sada je mirno u Harkivu i ljudi se postepeno vraćaju u grad. Svim građanima osiguravamo vodu, plin i struju. Međutim, nažalost, mnoge stambene zgrade su uništene ili oštećene. Tako da nas u budućnosti očekuje velika rekonstrukcija", kazao je Terehov.

"Posljednjih pet dana u gradu nije bilo granatiranja. Bio je samo jedan pokušaj Rusa da gađaju grad raketnom raketom u blizini aerodroma u Harkivu, ali je raketu eliminisala ukrajinska protivvazdušna odbrana", dodao je u izjavi za BBC gradonačelnik Harkiva Ihor Terehov.

Grad Harkiv na sjeveroistoku Ukrajine udaljen je samo 50 km od ruske granice, ali ne previše daleko od regiona Donbasa, koji je dom proruskih separatističkih grupa koje se bore na strani Rusije u ratu.

U pitanju je veliki grad, drugi po veličini u Ukrajini, u kojem je prije rata živjelo oko 1,4 miliona ljudi, dok je u istoimenoj pokrajini živjelo još najmanje milion.

To je ovu pokrajinu učinilo ključnim strateškim ciljem ruske invazije od ranih dana rata, ali je ukrajinska odbrambena linija izdržala pokušaje da bude probijena. Nakon toga, Rusija je pribjegla teškom artiljerijskom granatiranju grada, kao što je to učinila s drugim ključnim ciljevima kao što je Mariupolj, uzrokujući veliku štetu.

Međutim, posljednjih sedmica, pokušaj ukrajinskih snaga da ponovo zauzmu gradove sjeverno od grada ubrzao se u uspješnu kontraofanzivu, potiskujući ruske snage natrag prema granici.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG