Dostupni linkovi

Ukrajina pokrenula protuofanzivu na istoku zemlje


Ukrajinski vojnici voze se motociklom cestom koja povezuje Harkiv i selo koje je nedavno ponovno zauzela ukrajinska vojska, 13. maja 2022.

Ukrajinske snage pokrenule su protuofanzivu u blizini ruskog grada Iziuma na istoku Ukrajine, rekao je u subotu, 14. maja, regionalni guverner, što bi moglo biti ozbiljan zastoj za planove Moskve da zauzme cijelu regiju Donbas, javlja Reuters.

Ruske snage usredotočile su veliki dio svoje moći na Donbas u "drugoj fazi" svoje invazije najavljene 19. aprila, nakon što nisu uspjele doći do glavnog grada Kijeva sa sjevera u prvim sedmicama rata.

Ali Ukrajina ponovno preuzima teritorij na svom sjeveroistoku, tjerajući Ruse od drugog po veličini ukrajinskog grada Harkiva.

Održavanje pritiska na Izium i ruske opskrbne linije otežat će Moskvi da okruži ukrajinske jedinice prekaljene u borbama na istočnom frontu u Donbasu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski također je rekao da su u toku složeni razgovori o pronalaženju načina za evakuaciju velikog broja ranjenih vojnika iz opkoljene čeličane u luci Mariupolj u zamjenu za oslobađanje ruskih ratnih zarobljenika.

Mariupolj, koji je doživio najteže borbe u gotovo tri mjeseca rata, sada je u ruskim rukama, ali stotine ukrajinskih branitelja i dalje se drže kod čeličane Azovstal unatoč teškog ruskog bombardiranja koje traje sedmicama.

Zapadni vojni analitičari kažu da ruski predsjednik Vladimir Putin i njegovi generali nisu predvidjeli tako žestok ukrajinski otpor kada su pokrenuli invaziju 24. februara.

Osim što gubi veliki broj ljudi i mnogo vojne opreme, Rusija teško padaju ekonomske sankcije.

Grupa sedam vodećih zapadnih gospodarstava obećala je u subotu u priopćenju da će "dodatno povećati gospodarski i politički pritisak na Rusiju" i isporučiti više oružja Ukrajini.

Komentirajući najnovija događanja u istočnoj Ukrajini, regionalni guverner Oleh Sinegubov rekao je u komentarima objavljenim na društvenim mrežama: "Najtoplije mjesto ostaje smjer Izium".

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

"Naše oružane snage su tamo prešle u protuofenzivu. Neprijatelj se povlači na nekim frontama i to je rezultat karaktera naših oružanih snaga", rekao je.

XS
SM
MD
LG