Dostupni linkovi

Kremlj upozorava da bi američke sankcije Putinu bile 'destruktivne'


Predsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin

Rusija je u sredu upozorila da uvođenje sankcija predsedniku te države Vladimiru Putinu njega lično ne bi povredilo, ali da bi bilo „politički destruktivno“, prenosi Reuters. Komentar dolazi nakon što je presednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden rekao da će razmotriti takav potez ako Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu.

Biden je u utorak rekao da se lične sankcije Putinu, iako retki korak, mogu smatrati delom usaglašene težnje Sjedinjenih Država i njenih saveznika da ubede Moskvu da bi svaka nova agresija na Ukrajinu donela brze i ogromne troškove.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da američki kongresmeni i senatori koji razgovaraju o ličnim sankcijama protiv najviših ruskih lidera nisu znali za činjenicu da im je zakonski zabranjeno da drže prihode, imovinu i bankovne račune u inostranstvu.

Individualne sankcije Putinu ne bi bile bolne po njega (već) politički destruktivne, rekao je Peskov, koji je ranije kazao da bi one predstavljale prekid diplomatskih odnosa.

Dok su zvaničnici četiri zemlje započeli razgovore u Parizu, Rusija je održala nove vojne vežbe na kopnu i moru i premestila više padobranaca i borbenih aviona u Belorusiju, severno od Ukrajine, na, kako opisuje, zajedničke vežbe tamo sledećeg meseca.

Ukrajina je rekla da Rusija, koja je okupila desetine hiljada vojnika u blizini svoje granice, ali negirala planove za invaziju, pokušava da seje paniku. Ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je da Moskva još nije okupila dovoljno snaga za ofanzivu velikih razmera, ali to ne znači da to ne može učiniti kasnije.

Skoro osam godina nakon što je Rusija zauzela Krim i podržala separatističke borce u Donbasu na istoku Ukrajine, bivša sovjetska republika postala je žarište potencijalno najopasnijeg sukoba između Istoka i Zapada od Hladnog rata.

Rusija tvrdi da je kriza izazvana akcijama NATO-a i SAD i zahteva bezbednosne garancije od Zapada, uključujući obećanje NATO-a da nikada neće prihvatiti Ukrajinu. Moskva vidi Ukrajinu kao tampon između Rusije i zemalja NATO-a.

Zapadni saveznici su zapretili ekonomskim sankcijama Rusiji ako napadne Ukrajinu, a Sjedinjene Države razgovaraju sa velikim zemljama i kompanijama koje proizvode energiju širom sveta o potencijalnom preusmeravanju snabdevanja Evrope ako Rusija napadne Ukrajinu.

Evropska unija zavisi od Rusije za oko trećinu isporuka gasa. Svaki prekid uvoza iz Rusije bi pogoršao postojeću energetsku krizu uzrokovanu nestašicama.

U Parizu su zvaničnici Francuske, Nemačke, Rusije i Ukrajine počeli razgovore o tinjajućem ratu u Donbasu u kojem je od 2014. godine ubijeno oko 15.000 ljudi.

Andrej Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, nazvao je razgovore „snažnim signalom za postizanje mira u istočnoj Ukrajini“.

Takođe je kazao da je došlo do velikih kršenja primirja i isključio mogućnost direktnog obraćanja separatistima.

Četvorostrane pregovore u „normandijskom formatu“, koji nisu održani više od šest meseci, evropske sile vide kao ključne za ostanak relevantnih u širem dijalogu sa Moskvom dok SAD i NATO vode odvojene pregovore o krizi.

Francuski zvaničnici su rekli da se nadaju da bi se mogao postići neki napredak koji bi pomogao širim naporima da se smanje tenzije.

Zvaničnik francuskog predsednika rekao je da je cilj bio da se odredi datum za razgovore o humanitarnim merama i oslobađanju zatvorenika koji bi potom doveli do pregovora o budućnosti regiona Donbasa. Međutim, rekao je da je realnost takva da će oni iskoristiti pregovore u Parizu da utvrde da li je Rusija ozbiljna.

„Ili će predsednik Putin tražiti maksimalnu tenziju sa nama, što znači da će biti veoma teško napredovati u pregovorima u Normandiji, ili ocenjuje da je u ovom velikom periodu nestabilnosti korisno koristiti ovaj format za smanjenje tenzija”, kazao je.

Novinska agencija Interfaks prenela je izjavu ruskog ministarstva odbrane da je jedna padobranska jedinica raspoređena u Belorusiju u sredu, dan nakon što su artiljerijske snage i marinci krenuli uoči zajedničkih vežbi planiranih za sledeći mesec.

Navodi se da Rusija takođe premešta borbene avione Su-35 u Belorusiju na vežbe „Saveznička odlučnost“.

XS
SM
MD
LG