Dostupni linkovi

Biden: SAD bi mogle sankcionisati Putina ako Rusija izvrši invaziju


Američki predsjednik Joe Biden razgovara s evropskim liderima o Rusiji i situaciji u Ukrajini tokom video konferencije iz Bijele kuće u Washingtonu, SAD, 24. januara 2022.
Američki predsjednik Joe Biden razgovara s evropskim liderima o Rusiji i situaciji u Ukrajini tokom video konferencije iz Bijele kuće u Washingtonu, SAD, 24. januara 2022.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da će razmotriti sankcije Vladimiru Putinu lično ako Rusija napadne Ukrajinu.

Rekao je da bi takav potez preko ukrajinske granice imao "ogromne posljedice širom svijeta" i mogao bi predstavljati "najveću invaziju od Drugog svjetskog rata" s obzirom na masovnost ruskih trupa u blizini granice s Ukrajinom.

Biden je dodao da bi se osjećao obaveznim da pojača prisustvo NATO-a u istočnoj Evropi.

"Moramo jasno dati do znanja da nema razloga da bilo ko, bilo koja članica NATO-a, brine da li će... NATO stati u njihovu odbranu," rekao je on.

Rusija će se suočiti sa zapadnim sankcijama "težim od bilo čega" što smo do sada vidjeli ako napadne Ukrajinu, rekao je britanski premijer Boris Johnson u utorak nakon što su saveznički lideri razgovarali o prijetnjama Moskve.

Johnson je ponovio upozorrenja ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu dok je izvještavao Parlament o pozivu sa američkim i evropskim saveznicaima kasno u ponedjeljak.

"Usaglasili smo se da ćemo na svaki ruski napad na Ukrajinu odgovoriti jedinstveno uvođenjem koordinisanih i oštrih ekonomskih sankcija, težih od bilo čega što smo ranije radili protiv Rusije", rekao je on.

Upitan da li bi Moskva mogla biti izbačena iz globalnog Swift sistema za finansijska plaćanja, Johnson je rekao: "Nema sumnje da bi to bilo veoma moćno oružje."

Napomenuo je da bi takvim korakom morale da se pozabave Sjedinjene Američke Države, kao centar globalnog finansijskog sistema, dodajući: "Razgovaramo o tome".

Ukrajinci će biti "uporni" u odupiranju bilo kakvom ruskom upadu, rekao je Johnson, nakon što je odobrio raspoređivanje oko 2.000 komada britanskog protutenkovskog oružja u Kijevu zajedno sa vojnim trenerima.

Krvoproliće koje bi uslijedilo bilo bi "uporedivo s prvim ratom u Čečeniji, ili Bosni, ili bilo kojim drugim sukobom koji je Evropa pretrpjela od 1945. godine", rekao je premijer Velike Britanije.

"Ne možemo se cjenkati sa vizijom cijele i slobodne Evrope" koja je nastala nakon završetka Hladnog rata 1989. godine, "jer je Rusija prislonila pištolj Ukrajini na glavu", dodao je.

Britanija je spremna da rasporedi trupe da zaštiti NATO saveznike u Evropi, rekao je on u izjavi u Domu naroda.

„Britanska vojska predvodi borbenu grupu NATO-a u Estoniji i, ako Rusija napadne Ukrajinu, nastojali bismo da doprinesemo svakom novom raspoređivanju NATO-a kako bismo zaštitili naše saveznike u Evropi”, naveo je Johnson.

Članice NATO saveza, uključujući Dansku, Španiju, Bugarsku i Holandiju, šalju više borbenih aviona i ratnih brodova u istočnu Evropu kako bi ojačali odbranu u regiji.

Međutim, i Johnson i Biden naveli su da slanje borbenih trupa NATO-a u Ukrajinu, koja nije dio vojnog saveza, nije vjerovatno.

Moskva negira da planira napad, ali nagomilali su oko 100.000 vojnika u blizini Ukrajine posljednjih sedmica i održavaju vojne vježbe na više lokacija u Rusiji. To je dovelo do povećanja spremnosti za sukob SAD-a i saveznih NATO država.

SAD i saveznici obećali su da će uvesti sankcije Rusiji kao nikada do sada prije nego ta zemlja pošalje svoje trupe u Ukrajinu, ali nisu dali više detalja, dodavši da je najbolje da ostave predsjednika Rusije Vladimira Putina da nagađa.

Sjedinjene Države naredile su porodicama američkog osoblja u Ambasadi u Kijevu da napuste zemlju. Velika Britanija je takođe rekla da povlači neke diplomate i njihove porodice iz ambasade, a slično je saopćila i Kanada.

Izvor: AFP i BBC
XS
SM
MD
LG