Dostupni linkovi

Rusko tužilaštvo proglasilo organizaciju za praćenje izbora ENEMO nepoželjnom


Glasanje na izborima za Državnu Dumu, Donji dom ruskog parlamenta i lokalne parlamente na biračkom mjestu u Sankt Peterburgu (18. septembar 2021.)

Rusko tužilaštvo proglasilo je kao nepoželjnu aktivnost u Rusiji rad međunarodne nevladine organizacije Evropska mreža organizacija za praćenje izbora (ENEMO).

"Donesena je odluka da se aktivnosti međunarodne nevladine organizacije ENEMO proglase nepoželjnim na teritoriji Ruske Federacije", navelo je Tužilaštvo 27. septembra, prenosi Interfax.

Ova odluka donesena je zbog aktivnosti ENEMO-a i predstavlja prijetnju temeljima ustavnog poretka i sigurnosti Ruske Federacije, navodi se saopštenju.

Prema podacima sa zvanične internetske stranice NVO-a, ENEMO se nalazi u Podgorici, Crna Gora.

Napominje se i da ENEMO, koji je osnovan 2001. godine, okuplja 23 neprofitne, nestranačke i nevladine organizacije Srednje i istočne Evrope, te centralne Azije, uključujući i tri zemlje Evropske unije.

Kao glavnu aktivnost ovaj NVO navodi procjenu izbornog procesa i političkog prostora kroz raspoređivanje međunarodnih misija za posmatranje izbora.

"Informacija o odluci poslana je Ministarstvu pravde Rusije radi unošenja podataka na listu stranih i međunarodnih nevladinih organizacija čije su aktivnosti priznate kao nepoželjne na teritoriji Ruske Federacije", dodaje se u saopštenju Tužilaštva.

ENEMO je već treća organizacija koja je u Ruskoj Federaciji posljednjih dana proglašena nepoželjnom. Tužilaštvo je 24. septembra na listu nepoželjnih uvrstilo još dvije scijentološke organizacije.

Izvor: Interfax
XS
SM
MD
LG