Dostupni linkovi

Centralna izborna komisija Rusije potvrdila pobjedu vladajuće stranke


Usred tvrdnji opozicije o postojanju nepravilnosti u koristi vladajuće stranke Jedinstvena Rusija koju podržava Kremlj, Centralna izborna komisija Rusije potvrdila je izbore prošlosedmičnih izbora za Državnu dumu.

Predsjedavajuća Komisije Ella Pamfilova rekla je na konferenciji za novinare da je Jedinstvena Rusija osvojila 324 mjesta u parlamentu, 19 manje no na izborima 2016. godine.

Ovim je stranka dobila većinu u ovom zakonodavnom tijelu što joj omogućuje i promjenu Ustava usred napora ruskog predsjednika Vladimira Putina da učvrsti svoju moć pred moguću kandidaturu na predsjedničkim izborima 2024. godine.

Komunistička stranka osvojila je 57 mjesta rekla je Pamfilova, dok je stranka Pravedna Rusija osvojila 21 mjesto, a stranka Novi narod 13. Osim toga, Rodina, Stranka rasta i Građanska platforma poslat će po jednog zamjenika. Pet nezavisnih kandidata također će imati svoje mandate u Državnoj dumi.

Centralna komisija navela je da je Jedinstvena Rusija osvojila 49,82 posto glasova, u poređenju 18,93 posto koliko je osvojila drugoplasirana Komunistička stranka.

Mnogi kritičari kažu da je Kremlj pažljivo vodio izbore od samog početka, pri čemu je opoziciji uveliko bilo zabranjeno sudjelovanje.

U velikom udarcu opozicionim kandidatima, aplikacija-vodič za izbore koju je kreirao opozicionar Aleksej Navaljni kako bi umanjio dominaciju vladajuće stranke Jedinstvena Rusija nestala je iz Apple i Google trgovina istog dana kada su Rusi počeli glasati na nacionalnim parlamentarnim izborima.

Navaljnijevi saradnici osudili su potez kao cenzuru, te su kritikovali i tehološke kompanije jer su se pokorili Putinovoj taktici pritisaka.

U međuvremenu, grupa nezavisnih općinskih i regionalnih zastupnika pokrenula je peticiju kojom traže da se ponište svi rezultati izbora zbog brojnih kršenja i nepravilnosti u glasanju.

Peticija je također kritizirala Pamfilovu zbog nadgledanja izbornog procesa u kojem su prava neovisnih promatrača "podložna stalnim nezakonitim ograničenjima", dok su ograničenja u izvještavanju na biračkim mjestima usmjerena na transparentnost zatvorena, čime je "proces glasanja bio zatvoren, a izborni sistem vraćen decenijama unazad.”

Šefica izborne komisije rekla je novinarima 24. septembra da "izbori pošteno odražavaju ishod glasanja”.

Pobeda Kremlja na izborima obeleženim nepravilnostima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00

XS
SM
MD
LG