Dostupni linkovi

Grupa nezavisnih ruskih poslanika pokrenula peticiju za poništavanje izbora


Centralna izborna komisija objavila je 21. septembra da je, sa svim prebrojanim glasovima, stranka Jedinstvena Rusija koju podržava Kremlj osvojila 49,82 odsto glasova (Foto: Prebrojavanje glasova u izbornoj jedinici 144)
Centralna izborna komisija objavila je 21. septembra da je, sa svim prebrojanim glasovima, stranka Jedinstvena Rusija koju podržava Kremlj osvojila 49,82 odsto glasova (Foto: Prebrojavanje glasova u izbornoj jedinici 144)

Grupa nezavisnih opštinskih i regionalnih poslanika pokrenula je peticiju tražeći da se ponište svi rezultati izbora od 17. do 19. septembra u Rusiji zbog brojnih kršenja pravila i nepravilnosti u glasanju.

Udruženje nezavisnih opštinskih i regionalnih poslanika saopštilo je da predsedavajuća Centralne izborne komisije Ella Pamfilova nije obezbedila "poštene i transparentne" izbore i "u stvari su vaši (Pamfilova) postupci doveli do potpuno suprotnog rezultata".

"Najsjajnijim opozicionim političarima nije bilo dozvoljeno da učestvuju na izborima pod izmišljenim i nepravednim izgovorima", navodi se u apelu i dodaje da je "višednevno glasanje dovelo do povećanih mogućnosti za masovne falsifikate".

Centralna izborna komisija objavila je 21. septembra da je, sa svim prebrojanim glasovima, stranka Jedinstvena Rusija koju podržava Kremlj osvojila 49,82 odsto glasova, znatno ispred svog najbližeg rivala, Komunističke partije koja ima 18,93 odsto.

Preliminarni konačni rezultati trodnevnih izbora, koji su narušeni nedostatkom značajnog prisustva opozicije, pokazali su da su kandidati Jedinstvene Rusije zauzeli 112 mesta u Državnoj dumi glasanjem po stranačkoj listi i 198 mesta glasanjem u jednomandatnim okruzima širom zemlje. To daje stranci udobnu dvotrećinsku većinu u Dumi koja broji 450 mesta. Takva velika većina je potrebna za promene ustava.

Izbori, održani tokom vikenda, uz izbore za regionalne guvernere i lokalne zakonodavne skupštine, takođe su se široko smatrali važnim delom Putinovih napora da učvrsti svoju moć pre moguće kandidature na predsedničkim izborima 2024. godine.

Mnogi kritičari kažu da je Kremlj pažljivo vodio izbore od početka, pri čemu je opoziciji u velikoj meri zabranjeno kandidovanje i suzbijanje protivnika vlade koji ne pokazuju znake popuštanja.

Nanevši veliki udarac opozicionim kandidatima, zatvorena aplikacija za vođenje izbora kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog sa ciljem da se umanji uporište Jedinstvene Rusije u politici nestala je iz internet prodavnica Apple i Google 17. septembra, na dan početka glasanja. Saradnici Navaljnog osudili su ovaj potez kao cenzuru i osudili tehnološke gigante zbog toga što su se povinuli taktikama pritiska Putina.

Pobeda Kremlja na izborima obeleženim nepravilnostima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00

Peticija je ukorila Pamfilovu zbog nadgledanja izbornog procesa u kojem su prava nezavisnih posmatrača "podložna stalnim nezakonitim ograničenjima", dok su ograničenja u izveštavanju na biračkim mestima u cilju transparentnosti zatvorena, čineći "proces glasanja što je moguće zatvorenijim i postavljajući čitav izborni sistem deceniju unazad“.

"Mi, građani Ruske Federacije, opštinski poslanici, poslanici sa različitih nivoa i nezavisni posmatrači, zahtevamo od vas, Ela Aleksandrovna (Pamfilova), da zaustavite bezakonje i vratite se, kada donosite svoje odluke, na pravno polje savremene demokratije," kaže se u peticiji koja je u prvih nekoliko sati od objavljivanja na internetu prikupila gotovo 3.700 potpisa.

XS
SM
MD
LG