Dostupni linkovi

Američka košarkašica svjedočila na suđenju za drogu u Rusiji


Brittney Griner u kavezu za optuženike, Rusija, 15. juli srpnja 2022.

Američka košarkaška zvijezda Brittney Griner svjedočila je 27. srpnja na suđenju u Rusiji i rekla da vlasti koje su je uhitile u moskovskoj zračnoj luci u veljači nisu joj dale objašnjenje o njezinim pravima, niti su u potpunosti preveli sve što je rečeno tijekom njezina uhićenja.

Griner je govorila na saslušanju na okružnom sudu Khimki izvan Moskve, rekavši da je 17. veljače zadržana u pritvoru nakon što su ruske vlasti rekle da su pronašle kanabisovo ulje u punjenju elektronske cigarete u njezinom prtljagu kada je prolazila moskovskim zračnom lukom Šeremetjevo.

Sjedeći u kavezu za optuženike, zvijezda američke ženske nacionalne košarkaške asocijacije (WNBA) rekla je da je dobila prevoditelja, ali je on samo rekao "Potpiši ovo, potpiši ono".

Prevoditelj joj "nije objasnio sadržaj dokumenta", rekla je Griner. "Nisam točno znala što potpisujem."

Osim toga, rekla je da nije dobila niti objašnjenje o svojim pravima, niti pristup odvjetniku.

Brittney Griner (31) je kazala da su, prije nego što je uhićena, policajci izvadili patrone za elektronsku cigaretu iz njezine prtljage, otvorili ih i pomirisali njihov sadržaj.

Objasnila je da ima liječničku preporuku za ljekoviti kanabis za liječenje bolova od ozljeda zadobivenih tijekom košarkaške karijere. Medicinska konoplja i dalje je ilegalna u Rusiji, a Griner se suočava s kaznom do deset godina zatvora ako bude osuđena za prijenos droge.

Griner, koja je zaustavljena u zračnoj luci dok se vraćala igrati u ruskoj ligi za tim Ekaterinburg, priznala je krivnju ranije tijekom suđenja, ali je opovrgnula da je namjeravala prekršiti zakon.

"Nisam mislila, niti planirala unijeti zabranjene supstance u Rusiju", ponovila je Griner u svom svjedočenju 27. srpnja.

Brittney Griner, dvostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje u košarci za Sjedinjene Države, trenutno propušta WNBA sezonu 2022. u kojoj njezin tim, Phoenix Mercury, nastavlja vršiti pritisak na američku vladu da od Moskve zatraži njeno puštanje na slobodu.

Američki dužnosnici i istaknuti sportaši kažu da je Griner pogrešno pritvorena i da se koristi kao politički pijun kako bi se osiguralo oslobađanje Rusa pritvorenih u Sjedinjenim Državama ili oslobađanje od sankcija koje je Washington uveo zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Kremlj je rekao da slučaj protiv Griner nema nikakve veze s politikom i da joj treba suditi zbog kršenja zakona te zemlje.

Američki i ruski mediji izvijestili su da bi Sjedinjene Države, u cilju u razmjene zarobljenika, mogle tražiti oslobađanje Brittney Griner i bivšeg američkog marinca Paula Whelana, privedenog u prosincu 2018. godine i optuženog za špijunažu.

Izvor: Reuters, AP i AFP

XS
SM
MD
LG