Dostupni linkovi

Američka košarkašica priznala krivicu na sudu u Rusiji


Američka košarkašica Britni Grajner dolazi na sudsko ročište, Himki kod Moskve, Rusija, 7. juli 2022.
Američka košarkašica Britni Grajner dolazi na sudsko ročište, Himki kod Moskve, Rusija, 7. juli 2022.

Američka košarkašica Britni Grajner (Brittney Griner) je priznala krivicu za optužbe za nedozvoljeno posjedovanje narkotika na ruskom sudu, ali je porekla da je svjesno kršila zakon.

Košarkaška zvijezda i dva puta zlatna olimpijka, Grajner je uhapšena u februaru na aerodromu kod Moskve, kada je u njenom prtljagu navodno pronađeno ulje od kanabisa.

"Bila sam u žurbi kada sam se pakovala, i kertridži sa uljem kanabisa su slučajno završili u mojoj torbi", rekla je ona na sudu u Himkiju 7. jula.

Njeno suđenje je počelo prošle sedmice, a ukoliko bude proglašena krivom to bi značilo zatvorsku kaznu od 10 godina.

Supruga američke košarkašice, Šerel Grajner (Cherelle), ranije je tražila od američkog predsjednika Džoa Bajdena da učini "sve što je potrebno" da bi Britni Grajner bila oslobođena.

Bajden je rekao da radi na njenom oslobađanju što je prije moguće.

Proslavljena košarkašica je pisala američkom predsjedniku, rekavši da se "boji da će ostati ovdje zauvijek".

Ruski zvaničnici su upozoravali Sjedinjene Države da "ne prave buku u javnosti o slučaju.

"Rad na javnom mnenju, iako ga mnogo vole savremeni političari, trenutno samo remeti" sudski proces, rekao je Sergej Rjabkov, zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije.

"Priznajem krivicu, ali nije bilo namjere. Nisam htjela da prekršim zakon", rekla je Grajner u svom obraćanju sudu, na engleskom jeziku.

Dodala je da bi htjela da svjedoči kasnije, te da joj je potrebno vremena da se pripremi. Nakon toga, suđenje je odgođeno za jednu nedjelju.

Grajner je jedna od najuspješnijih košarkašica u WNBA ligi, američkom profesionalnom takmičenju za košarkašice.

U toj ligi igra za Phoenix Mercury, a tokom pauze između dvije sezone, putuje u Rusiju da igra košarku za UMMC Jekaterinburg, za koji nastupa od 2014. godine.

Upotreba ulja kanabisa je ilegalna u Rusiji, a do hapšenja jedne od najpoznatijih svjetskih košarkašica na aerodromu Šeremetjevo je došlo u sedmici uoči ruske invazije na Ukrajinu.

Izvor: BBC

XS
SM
MD
LG