Dostupni linkovi

Bivši američki marinac u Moskvi osuđen na 16 godina zatvora


Paul Whelan, bivši američki marinac, tokom izricanja presude za špijunažu u moskovskom sudu, 15. juni 2020.

Sud u Moskvi osudio je bivšeg američkog marinca Paula Whelana 15. juna na kaznu zatvora od 16 godina zbog špijunaže. Whelan, kao i američki zvaničnici, odbacuju ovu optužbu.

Suđenje je održano iza zatvorenih vrata zbog dokaza koji spadaju u povjerljive materijale, kao i zbog mjera koje su uvedene kako bi se spriječilo širenje korona virusa.

Pedesetogodišnjeg Whelana, koji pored američkog, ima britansko, kanadsko i irsko državljanstvo uhapsili su u Moskvi 28. decembra 2018. godine službenici ruske Federalne službe sigurnosti, a u martu ove godine krenulo je suđenje.

Tužioci su tvrdili da je USB pronađen kod Whelana sadržavao povjerljive informacije i 25. maja zatražili su od moskovskog suda da ga proglasi krivim za špijunažu i osudi na 18 godina zatvora.

Nakon presude, Whelan je rekao novinarima da će se žaliti na odluku suda, koju je nazvao politički motivisanom.

“Ovo je političko suđenje i politička kazna”, rekao je Whelan.

U zatvor umjesto na vjenčanje

Whelan kaže da mu je smješteno kada je uzeo USB od poznanika, misleći da sadrži fotografije sa odmora.

Bivši američki marinac Whelan rekao je da je službenik ruske Federalne službe sigurnosti sa kojim je bio prijatelj 10 godina stavio disk u njegov džep tokom posjete njegovoj hotelskoj sobi.

U vrijeme hapšenja radio je kao šef za globalnu sigurnost američkog dobavljača auto dijelova. On i njegova porodica insistiraju da je u Rusiju otišao kako bi prisustvovao vjenčanju kolegi marincu.

Vojni podaci pokazuju, piše BBC, da se Whelan 1994. pridružio marincima, šest godina nakon što je, kako se navodi, počeo da radi kao policajac u Michiganu. Tokom službe kao marinac, Whelan je prvi put otišao u Rusiju. Njegov brat ranije je rekao da je bivši marinac bio čest gost u Rusiji.

Američki zvaničnici pozvali su Moskvu da oslobode Whelana, te su kritikovali vlasti u Rusiji zbog “sramotnog postupanja” sa njim. Bivši marinac je također optužio zatvorske čuvare za maltretiranje.

Američki ambasador o presudi

Američki ambasador u Rusiji John Sullivan rekao je da je “razočaran, bijesan” kaznom, te je nazvao suđenje “izrugivanje pravosuđu”, naglašavajući da će Whelanova presuda naštetiti odnosima Sjedinjenih Država i Rusije.

Američki ambasador u Rusiji John Sullivan nakon izricanja presude za Paula Whelana
Američki ambasador u Rusiji John Sullivan nakon izricanja presude za Paula Whelana

Odgovarajući na novinarsko pitanje o mogućoj razmjeni Whelana za ruske državljane zatvorene u Sjedinjenim Državama, Sullivan je rekao da Washington ne traži razmjenu već pravdu za Whelana.

Advokat bivšeg američkog marinca Vladimir Zherebenkov rekao je da će pitanje pomilovanja, odnosno razmjene, za njegovog klijenta biti moguće tek za deset dana kada odluka suda stupi na snagu.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova reklo je za rusku RIA agenciju da su više puta predlagali razmjenu između zarobljenika.

Moskva je ranije tražila od Washingtona da oslobode dvojicu ruskih državljana, osuđenog trgovca oružjem Victora Bouta i Konstantina Yaroshenka, pilota koji u Sjedinjenim Državama služi kaznu zatvora zbog zavjere o krijumčarenju kokaina u tu zemlju.

Američki ambasador u Rusiji, na Twitteru je 14. juna napisao kako suđenje nije bilo niti pošteno niti transparentno te da nema dokaza da je Whelan počinio zločin.

XS
SM
MD
LG