Dostupni linkovi

Rusija označila rockera Makareviča i saveznika Navaljnog 'stranim agentima'


Andrej Makarevič na koncertu u Moskvi, Rusija, srpnja 2020.

Ruske vlasti označile su rock glazbenika Andreja Makareviča i pet drugih kao "strane agente", optužujući ih za neodređene političke aktivnosti dok su navodno primali pomoć iz Ukrajine.

Ivan Ždanov, bivši voditelj zatvorene Zaklade za borbu protiv korupcije Alekseja Navaljnog, također je na popisu koji je Kremlj objavio 2. rujna.

Ukrajinski novinar Dmitro Hordon i njegova ruska kolegica Katerina Gordejeva, politolog Fjodor Krašenjinikov i Boris Zimin, sin osnivača telekomunikacijske kompanije Beeline i filantropa Dmitrija Zimina, također su dodani na popis, navodi Interfax.

Rusija koristi svoje takozvane zakone o stranim agentima kako bi označila i kaznila vladine kritičare.

Boris Zimin i fond njegove obitelji platili su Navaljnom let u Njemačku na liječenje nakon napada otrovom 2020. godine.

Krašeninikov, otvoreni kritičar Kremlja, u srpnju je rekao da je napustio Rusiju i otišao u Litvu nakon što je bio pod pritiskom vlasti.

Makarevič je osnivač kultnog sovjetskog i ruskog benda Mashina Vremeni.

Mnogi Makarevičevi koncerti otkazani su diljem Rusije od 2014. godine nakon što je javno kritizirao ulogu Moskve u Ukrajini.

Ždanov i drugi saveznici Alekseja Navaljnog suočili su se s više kaznenih slučajeva u posljednje tri godine, uključujući njihovu navodnu umiješanost u "ekstremističku skupinu", dok Kremlj nastavlja suzbijati neistomišljenike.

Ždanov i Leonid Volkov, još jedan saveznik Navaljnog, ranije su ove godine stavljeni na ruski popis "ekstremista i terorista".

Izvor: AP i Interfax
XS
SM
MD
LG