Dostupni linkovi

Aleksej Navaljni kaže da je ponovo poslat u samicu u zatvoru


Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni

Aleksej Navaljni, zatvoreni ruski politički aktivista i borac protiv korupcije, kaže da je ponovo prebačen u samicu u zatvorskoj koloniji u kojoj se nalazi.

Navaljni, koji se nalazi u ustanovi oko 260 kilometara istočno od Moskve, dao je izjavu u nizu postova na Twitteru 24. augusta. Vjeruje se da su postove objavili njegovi saveznici ili pristalice.

On služi kaznu od 11 i po godine nakon što je osuđen za prevaru u tužilaštvu koje su osudile njegove pristalice i zvaničnici izvan Rusije, koji kažu da je to pokušaj da se ućutka jedan od najglasnijih protivnika Kremlja.

Prošle sedmice, Navaljni je rekao da je određen u samicu jer nije zakopčao gornje dugme na svojoj zatvorskoj uniformi, za koju je rekao da je premala za njega.

On je 24. augusta rekao da mu je naređeno da se vrati u jedinicu za izolaciju nakon što su ga vlasti optužile da nije držao ruke iza leđa tri sekunde tokom šetnje kampom.

"Direktiva je očigledno došla iz Moskve", navodi se u njegovoj objavi na Twitteru. "Čak i po standardima ruskog zatvora, poslati nekoga u kaznenu ćeliju na samo tri sekunde bez ruku iza leđa je previše".

Nedavno je najavio plan za osnivanje sindikata u zatvoru, što je, kako je rekao, razbjesnilo vlasti.

"Ovdje ponovo sjedim u svom paklenom ormaru sa šoljom i knjigom. Malo je dosadno, naravno. Mislim da moram da naučim kako da meditiram", napisao je.

Profil: Aleksej Navaljni, dobitnik nagrade Saharov
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:06 0:00

Godine 2020. Navaljni je zamalo umro nakon što se iznenada razbolio dok je putovao po Sibiru. Doktori u Njemačkoj su kasnije utvrdili da je bio izložen nervnom agensu iz sovjetskog doba poznatom kao Novičok.

Prošle godine, nakon oporavka, dobrovoljno se vratio u Rusiju, te je ponovo uhapšen i procesuiran.

Rusija poriče da ga je pokušala ubiti.

Prema izvještaju Reutersa i dpa

XS
SM
MD
LG