Dostupni linkovi

Iz vrha Predstavničkog doma podrška za nove sankcije Rusiji


Pol Rajan
Pol Rajan

U američkom kongresu i dalje je neizvjesno da li će biti usvojen zakon kojim se nameću nove sankcije Rusiji i Iranu, ali posljednje izjave iz vrha republikanaca sugerišu da podrška za sankcije postoji.

Vođa republikanaca u Predstavničkom domu američkog kongresa Pol Rajan izjavio je kako želi da se u tom domu brzo riješi pitanje novog zakona izglasanog u Senatu kojim se nameću nove sankcije Rusiji i Iranu.

Rajanova izjava došla je u vrijeme kada kongresni komiteti pokušavaju riješiti proceduralna pitanja zbog kojih je zakon blokiran.

"Želimo da se ide dalje s tim", rekao je Rajan i dodao kako "podržava sankcije."

Senat je zakon o novim sankcijama Rusiji i Iranu usvojio prošle sedmice ubjedljivom većinom sa 98 prema dva glasa, ali su lideri republikanaca u Predstavničkom domu poslali zakon na dodatno razmatranje Komitetu za vanjske poslove.

Oni su ustvrdili kako zakon krši odredbu američkog Ustava da bilo koja pravna regulativa kojom se prikupljaju prihodi za vladu mora biti inicirana u Predstavničkom domu. To bi značilo da zakon mora da se vrati u Senat i ponovo usvoji bez odredbe o prikupljanju prihoda, a onda ponovo pošalje u Predstavnički dom.

Šef Republikanaca u Predstavničkom domu Pol Rajan rekao je kako proceduralno pitanje mora biti riješeno prije nego ovaj dom poduzme akcije oko zakona.

Zakon bi, osim uvođenja novih sankcija, ojačao autoritet Kongresa u pogledu politike sankcija, tako što predviđa trideset dana kongresnog razmatranja ako predsjednik pokuša olakšati ili ukinuti sankcije Moskvi.

Bijela kuća traži fleksibilniji zakon: Donald Trump
Bijela kuća traži fleksibilniji zakon: Donald Trump

Neki od članova zakonodavne vlasti kazali su kako je Bijela kuća zabrinuta oko zakonske odredbe kojom se od predsjednika Donalda Trampa zahtijeva da traži odobrenje Kongresa prije olakšavanja bilo kakvih sankcija Rusiji.

Portparol Bijele kuće Šon Spajser rekao je da Bijela kuća zahtijeva da sa Kongresom radi na nekim dijelovima zakona.

Državni sekretar Reks Tilerson pozvao je prošle sedmice Kongres da osigura takav paket sankcija koji će Trampu dati fleksibilnost da prilagodi sankcije ruskom ponašanju u Ukrajini, Siriji ili drugim područjima zbog kojih su sankcije nametnute.

Demokrate su, međutim, ponovile kako se protive blažoj verziji zakona čija je namjera bila da kazni Moskvu zbog navodnog uplitanja u prošlogodišnju kampanju za predsjedničke izbore u Sjedinjenim Državama, kao i zbog agresije na Ukrajinu i naoružavanja Sirije.

Lider demokrata u Predstavničkom domu Nensi Pelosi iznijela je optužbe o ugrožavanju nacionalne sigurnosti.

"Nastojanja Predstavničkog doma da opstruiraju i slabe zakon o sankcijama Rusiji koji je u senatu dvostranački podržan nisu samo neodgovorna, nego ugrožavaju našu nacionalnu sigurnost i prijete demokratiji", rekla je Pelosi.

Pol Rajan je izjavio kako još ne zna hoće li Predstavnički dom poslati zakon u formalnu raspravu i amandmansku proceduru. Ako se to desi, taj proces mogao bi trajati mjesecima.

Osim nametanja novih sankcija Rusiji zbog njihovog navodnog miješanja u američke predsjedničke izbore, te u Ukrajini i u Siriji, zakon koji je usvojen u Senatu bi i postojeće sankcije uveo kao zakonske.

Zakon takođe definiše i moguće sankcije za osobe ukjučene u iranski nuklearni program i one koji sa njima posluju, te primjenu sankcija islamskoj revolucionarnoj gardi.

Istovremeno, lideri država Evropske unije dogovorili su juče u Briselu produžetak sankcija Rusiji zbog djelovanja te zemlje u Ukrajini.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk naveo je na Twitteru da je "dogovoreno" i da će "EU produžiti ekonomske sankcije protiv Rusije" zbog nesprovođenja mjera predviđenih mirovnim sporazumom za Ukrajinu.

Sankcije će naredne sedmice biti formalno produžene na još šest mjeseci.

EU je prvobitno prije tri godine uvela sankcije Rusiji zbog pripajanja Krima, nakon čega ih je u više navrata produžila zbog ukrajinske krize.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG