Dostupni linkovi

Predstavnički dom zateže oko novih sankcija Rusiji


Predstavnički dom Sjedinjenih Država
Predstavnički dom Sjedinjenih Država

Čelnici američkog Senata pozvali su Predstavnički dom da podrži zakon koji je gornji dom Kongresa usvojio o uvođenju novih sankcija Rusiji i Iranu u trenutku kada je procedura zastala u donjem domu.

Naime, većinski republikanci u Predstavničkom domu imaju proceduralne primedbe. Demokratski kongresmeni smatraju da su republikanci potegli ovo pitanje da bi blokirali zakon o proširenju sankcija zbog lojalnosti predsedniku Donaldu Trampu (Trump), čija je administracija kritikovala te mere prema Rusiji kao preoštre.

Predsednik senatskog Odbora za oružane snage Džon Mekejn (John McCain) izjavio je u utorak da Predstavnički dom treba što pre da glasa o ovim merama kao odgovor na navode o ruskom mešanju u predsedničke izbore u SAD-u prošle godine.

Mekejn se nada da će i ovo veće ogromnom većinom podržati sankcije kao što je to učinio Senat prošle sedmice.

"Svi znamo da su Rusi pokušali da se umešaju u naše izbore. Od tada je prošlo šest meseci a ništa nismo učinili", kazao je Mekejn.

Međutim, umesto širenja podrške nakon što je Senat ubedljivom većinom sa 98 prema dva izglasao nove sankcije, lideri republikanaca u Predstavničkom domu poslali su ovu inicijativu na dodatno razmatranje u Komitet za spoljne poslove.

Štaviše, čelnici Predstavničkog doma su saopštili da su njihove službe utvrdile da zakon koji je usvojen u Senatu – krši odredbu američkog ustava da bilo koja pravna regulativa kojom se prikupljaju prihodi za vladu mora da se inicira u Predstavničkom domu.

To bi značilo da bi ovaj zakon morao da se vrati u Senat i ponovo usvoji bez odredbe o prikupljanju prihoda i onda ponovo pošalje u Predstavnički dom.

Lider demokrata u Senatu Čak Šamer (Chuck Schumer) kaže da republikanci u Predstavničkom domu treba da usvoje zakon o sankcijama "što je pre moguće".

"Odgovor na ruski napad na našu demokratiju treba da je dvostranačko pitanje koje ujedinjuje demokrate i republikance u Predstavničkom domu i Senatu", ističe Šamer.

Čak Šamer: Što pre usvojiti zakon o sankcijama
Čak Šamer: Što pre usvojiti zakon o sankcijama

Pooštravanje sankcija Rusiji je deo zakona o novim kaznenim merama protiv Irana. Mere protiv Teherana su takođe snažno podržane u Kongresu, ali su izazvale manje debate.

Dik Darbin (Dick Durbin), drugi po važnosti demokratski senator, kaže da je "Predstavnički dom pomalo nezainteresovan a Bela kuća distancirana kada je reč o pooštravanju sankcija Rusiji".

Vodeći demokrata u Odboru Predstavničkog doma za spoljnu politiku Eliot Engel kaže da je zabrinut da bi odlaganje omogućilo Trampovoj administraciji da razvodni ovaj zakon.

"Sve osim direktnog glasanja o ovom paketu oštrih sankcija bio bi pokušaj oslobađanja Rusije odgovornosti", smatra Engel.

Međutim, Bob Korker (Corker), predsedavajući senatskog Odbora za spoljnu politiku, uveren je da postoji "snažan interes" u Predstavničkom domu za usvajanje zakona o sankcijama Rusiji sličnog kao što je to učinio i Senat.

Ešli Stroung (Ashlee Strong), portparolka predsedavajućeg Predstavničkog doma Pola Rajana (Paul Ryan), kaže da Rajan očekuje da Kongres mora da učini više kako bi se Rusija suočila sa odgovornošću.

Stroung je istakla da "ćemo utvrditi sledeći korak u Predstavničkom domu" nakon što Odbor za spoljne poslove razmotri ovo pitanje.

Predsedavajući ovog tela Ed Rojs (Royce), kaže da je fokusiran na stvaranju dvostranačke podrške sankcijama zbog "opasnih ruskih aktivnosti" tokom izbora.

"Fleksibilnost u prilagođavanju sankcijama"

Državni sekretar Reks Tilerson (Rex Tillerson) je dao samo uzdržanu podršku zakonu koji je usvojio Senat. On je istakao tokom svedočenja u Kongresu prošle sedmice da je potrebno da se omogući Trampu "fleksibilnost da prilagodi sankcije u skladu sa potrebama dimplomatskih okolnosti koje se stalno menjaju".

Po mišljenju Tilersona, preagresivne sankcije mogu dovesti do toga da Rusija prekine potencijalno obećavajuće razgovore.

Paket proširenih sankcija koje je usvojio Senat imaju za cilj da kazne Rusiju zbog, kako su utvrdile američke obaveštajne agencije, prikrivene kampanje da utiče na predsedničke izbore 2016, favorizujući Trampa.

One su uperene i protiv Rusa koji podržavaju rat separatista u istočnoj Ukrajini i odgovorne za naoružavanje sirijske armije tokom šestogodišnjeg građanskog rata.

Zakonom je predviđeno i da ako Tramp bude želeo da ublaži postojeće sankcije, moraće da traži odobrenje Kongresa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG