Dostupni linkovi

Senat SAD proširio sankcije Iranu i Rusiji


Američki Senat je gotovo jednoglasno usvojio zakon kojim se uvode nove sankcije Iranu i Rusije i, istovremeno, obavezuje predsednik Donald Tramp da dobije odobrenje Kongresa za popuštanje kaznenih mera prema Moskvi, prenosi Rojters.

Od sto članova ovog tela, protiv su glasali samo republikanac Rand Pol i nezavnisni senator Berni Sanders.

Predviđene su nove sankcije Iranu zbog balističkog raketnog programa i drugih aktivnosti koje nisu u vezi sa međunarodnim sporazumom o nuklearnom programu koji su sa Teheranom postigli SAD i druge svetske sile.

Senat je ove sedmice proširio i sankcije Rusiji zbog mešanja u američke izbore 2016, aneksije Krima i podrške sirijskim vlastima.

Da bi ove mere postale zakon, mora da ih usvoji i Predstavnički dom i potpiše Tramp.

Državni sekretar Reks Tilerson je doveo u pitanje neke od pomenutih mera, tokom svedočenja u Predstavničkom domu u sredu.

„Pozivam Kongres da osigura da svaki zakon koji usvoji omogući predsedniku fleksibilnost u prilagođavanju sankcija diplomatskim okolnostima koje se mogu menjati“, istakao je Tilerson.

Međutim, savetnici u Senatu i Predstavničkom domu očekuju snažnu podršku ovim merama u oba doma, dovoljnu da se odbaci Trampov veto ako bude nužno.

Međutim, savetnici u Senatu i Predstavničkom domu očekuju snažnu podršku ovim merama u oba doma, dovoljnu da se odbaci Trampov veto ako bude nužno.

Istovremeno, Senat je jednoglasno usvojio zakon u kome se naglašava važnost člana 5. Povelje Nato-a o međusobnoj odbrani, što je delimično u suprotnosti sa Trampovim stavom, ocenjuje Asošijeted pres.

Tokom posete sedištu Alijanse u maju prošle godine, američki predsednik nije eksplicitno iskazao privrženost pomenutoj odredbi. Međutim, povodom sve učestalijih pitanja, prošle sedmice je podržao princip kolektivne odbrane.

XS
SM
MD
LG