Dostupni linkovi

Johnsonu i britanskim zvaničnicima zabranjen ulazak u Rusiju


Premijer Velike Britanije Boris Johnson tokom posjete Kijevu, 9. april 2022

Moskva je u subotu, 16. aprila, objavila da zabranjuje ulazak premijeru Velike Britanije Borisu Johnsonu, nakon što je London uveo sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Ulazak u Rusiju zabranjen je i za nekoliko drugih visokih britanskih zvaničnika, piše Reuters, pozivajući se na saopćenje ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Među njima su ministrica vanjskih poslova Liz Truss, ministra odbrane Ben Wallace i za još deset članova britanske Vlade i političara.

"To je učinjeno s obzirom na neprijateljsku akciju bez presedana od britanske Vlade, a posebno uvođenje sankcija protiv visokih ruskih dužnosnika", saopćilo je rusko Ministarstvo

Najavljeno je da će uskoro biti proširen popis osoba kojima se zabranjuje ulazak u Rusiju.

Rusija je ranije zabranila ulazak u zemlju američkom predsjedniku Joeu Bidenu i nizu drugih američkih dužnosnika.

Britanski premijer zauzeo je tvrd stav protiv Rusije od početka njene invazije na Ukrajinu 24. februara i nakon izvještaja o potencijalnim ratnim zločinima u smrtonosnim napadima na civile.

Johnson je 9. aprila posjetio ukrajinsku prijestolnicu Kijev, kada je najavio strože sankcije Rusiji i ponudio predsjedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom više odbrambenog oružja.

Tada je najavio da će zajedno sa partnerima pojačati ekonomski pritisak i da će nastaviti da se intenziviraju sankcije Rusiji.

Rusija je poslala desetine hiljada vojnika u Ukrajinu od 24. februara kada je započela invaziju na ovu zemlju koju naziva "specijalnom vojnom operacijom".

Ukrajinske snage su pružile jak otpor, a Zapad je uveo sveobuhvatne sankcije Rusiji u pokušaju da je natjera da povuče svoje snage.

XS
SM
MD
LG