Dostupni linkovi

SAD uvele nove sankcije za Rusiju, na listi i Putinove kćerke


Ruski predsjednik Vladimir Putin

Sjedinjene Države najavile su nove sankcije usmjerene na najveće ruske javne i privatne banke i dvije kćeri Vladimira Putina, dodajući još veći pritisak na ekonomiju Rusije zbog invazije na Ukrajinu.

Nove sankcije usmjerene su na Mariju Voroncovu i Eaterinu Tihonovu, dvije odrasle Putinove kćeri koje ima sa bivšom suprugom Ljudmilom Škrebnevom.

Putinove kćerke su godinama držane van javnosti.

Maria Voroncova ima 37 godina i vjeruje se da ima medicinsku diplomu, suvlasnica je investicijske tvrtke u zdravstvu koja ima za cilj izgraditi novi, najsavremeniji medicinski centar u blizini St. Petersburga. Bila je udana za holandskog državljanina, iako je nejasno da li još uvijek zajedno.

Druga kćerka Ekaterina Tihonova ima 35 godina i privukla je pozornost krajem 2010-ih kada je počela nastupati kao akrobatska plesačica i natjecateljska plesačica rock and rolla.

Kasnije je postala direktorica Innopraktike, projekta izgradnje naučno-istraživačkog centra na Moskovskom državnom univerzitetu vrijednom 1,7 milijardi dolara uz podršku države.

Katerina Tihonova (llijevo) i Maria Voroncova (desno), kćerke Vladimira Putina
Katerina Tihonova (llijevo) i Maria Voroncova (desno), kćerke Vladimira Putina

Tikhonova je prije bila udana za sina uticajnog bankara Nikolaja Šamalova koji je povezan sa Kremljom. Par se navodno razveo 2018. godine.

Prošle godine Tikhonova se pojavila u javnosti kao govornica na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. U medijskim materijalima niti u ruskim medijima nije identificirana kao Putinova kći.

Putin je tokom godina rijetko komentarisao svoju porodicu.

Godine 2017., tokom svoje godišnje televizijske emisije, Putin je rekao da su njegove kćeri "uključene u nauku i obrazovanje" i da su "živjele normalnim, svakodnevnim životima".

Sankcijama su pogođene i supruga i kćerka ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova i članovi ruskog Vijeća sigurnosti, uključujući bivšeg predsjednika i premijera Rusije Dmitrija Medvedeva i premijera Mihaila Mišustina.

"Ovi su se pojedinci obogatili na račun ruskog naroda. Neki od njih odgovorni su za pružanje podrške nužne za podupiranje Putinovog rata protiv Ukrajine", navodi se u saopštenju Bijele kuće.

"Vjerujemo da je mnoga Putinova imovina skrivena kod članova obitelji i zato ih ciljamo", rekao je visoki američki dužnosnik novinarima, misleći na njegove dvije kćerke.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Bijela kuća je također najavila sankcije za "potpuno blokiranje" najvećim ruskim javnim i privatnim financijskim institucijama, Sberbank i Alfa banku, te rekla da su sada zabranjena sva nova ulaganja SAD-a u Rusiju.

Nove sankcije ključnim ruskim državnim poduzećima s ciljem ometanja njihove sposobnosti trgovanja i kretanja novca kroz globalni financijski sistem biće najavljene dan poslije.

"Bolesna brutalnost u Buči tragično je razjasnila odvratnu prirodu Putinovog režima", rekao je dužnosnik, pozivajući se na dokaze o namjernom ubistvu civila u predgrađu Kijeva.

"Danas, u skladu sa saveznicima i partnerima G7, pojačavamo najteže sankcije ikad nametnute jednoj velikoj ekonomiji", rekao je dužnosnik koji je ostao anoniman.

Pored SAD-a i Velika Britanija je najavila novi niz sankcija koje također uključuju zamrzavanje imovine Sberbanke. Najavili su da će do kraja ove godine zabraniti uvoz ruskog uglja.

Prije nego što je novi niz sankcija najavljen u Washingtonu, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da ne može "tolerisati nikakvu neodlučnost".

Govoreći u irskom parlamentu u srijedu, rekao je kako još uvijek postoji potreba za uvjeravanjem nekih u Evropi koji vjeruju da "rat i ratni zločini nisu tako strašni kao finansijski gubici" kako bi podržali strože sankcije.

Dodao je kako "ruska nafta ne može hraniti ruski vojni stroj", a ukrajinski ministar vanjskih poslova na Twitteru je ustvrdio da je embargo na plin i naftu potreban kako bi se zaista uticalo na sposobnost Rusije da finansira rat.

Izvor: AFP, BBC

XS
SM
MD
LG