Dostupni linkovi

Britanski premijer u Kijevu obećao pomoć Ukrajini i strože sankcije Rusiji


Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski dočekao je britanskog premijera Borisa Johnsona u Kijevu, 9. april 2022.

Britanski premijer Boris Johnson obećao je 9. aprila tokom nenajavljene posete Kijevu strože sankcije Rusiji i ponudio predsedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom više odbrambenog oružja, potez za koji je ukrajinski lider rekao da bi i drugi trebalo da slede, prenela je agencija Reuters.

U saopštenju posle posete, Johnson je pohvalio "nepokolebljivo vođstvo ukrajinskog predsednika i nepobedivo herojstvo i hrabrost ukrajinskog naroda" kojim su, kako je saopšteno "osujećeni monstruozni ciljevi" ruskog predsednika Vladimira Putina.

"Ukrajina je prkosila izgledima i potisnula ruske snage od kapija Kijeva, postigavši najveći vojni podvig 21. veka", naveo je Johnson.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je na jačanje sankcija i veći pritisak na Rusiju.

"Druge demokratske zapadne države treba da slede primer Velike Britanije. Vreme je da se uvede potpuna zabrana isporuka ruskih energenata, a da se nama poveća isporuka naoružanja", rekao je Zelenski.

Johnson je odgovorio da će zajedno sa partnerima pojačati ekonomski pritisak i da će nastaviti da se intenziviraju sankcije Rusiji.

Ranije je kancelarija britanskog premijera objavila da će ta zemlja obezbediti Ukrajini 120 oklopnih vozila i nove rakete.

Britanska vlada saopštila je da je Johnson otišao u Kijev u znak solidarnosti s ukrajinskim narodom.

"Danas sam upoznao svog prijatelja, kao dokaz naše nepokolebljive podrške narodu Ukrajine. Dogovaramo novi paket finansijske i vojne pomoći koji je svedočanstvo naše posvećenosti borbi njegove zemlje protiv ruske varvarske kampanje", napisao je Johnson na Twitteru uoči sastanka.

Poseta dolazi dan nakon što je Johnson obećao Ukrajini još 100 miliona funti (130 miliona dolara) pomoći u vojnoj opremi, navodeći da Britanija želi da pomogne Ukrajini da se odbrani od nastavka ruskih napada.

Takođe je obećao još šlemova i pancira koji su dodatak na oko 200.000 komada nesmrtonosne vojne opreme iz Velike Britanije koja je već bila obećana.

Pomoćnik ukrajinskog predsednika Andriy Sybiha objavio je na Fejsbuku fotografiju Volodimira Zelenskog i Borisa Johnsona.

"Poseta Borisa Johnsona Kijevu počela je tet-a-tet sastankom sa predsednikom Zelenskim. Velika Britanija je lider u podršci odbrani Ukrajine. Lider u antiratnoj koaliciji. Lider u sankcijama protiv ruskog agresora", napisao je Sybiha.

Johnsonov nenajavljeni odlazak u Ukrajinu je još jedna poseta visokog profila u nedavnoj seriji dolazaka evropskih zvaničnika u Kijev nakon povlačenja ruskih snaga iz regiona oko glavnog grada.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski sastao se 9. aprila u Kijevu i sa austrijskim kancelarom Karl Nehammerom, dok su dan ranije glavni grad Ukrajine posetili predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Josep Borell.

Britanski premijer je zauzeo tvrd stav protiv Rusije od početka njene invazije na Ukrajinu 24. februara i nakon izveštaja o potencijalnim ratnim zločinima u smrtonosnim napadima na civile.

Eksperti navode da Moskva planira da fokusira svoj napad na istočne i južne regione Ukrajine, gde Rusija ili snage koje podržava Kremlj drže ukrajinsku teritoriju od 2014. godine.

Guverner ukrajinske Luganske oblasti Serhiy Hayday rekao je 9. aprila da je potrebno da se što više ljudi evakuiše iz regiona Luganska u istočnoj Ukrajini, pošto se granatiranje pojačalo poslednjih dana i sve više ruskih snaga pristiže.

On je rekao da oko 30 posto stanovnika i dalje ostaje u gradovima i selima širom regiona i od njih je zatraženo da se evakuišu.

XS
SM
MD
LG