Dostupni linkovi

Države koje su zatvorile zračni prostor za Rusiju


Putnički avioni avio-kompanija Aeroflot i Rossiya parkirani na međunarodnom aerodromu Šeremetjevo, 12. maja 2021.
Putnički avioni avio-kompanija Aeroflot i Rossiya parkirani na međunarodnom aerodromu Šeremetjevo, 12. maja 2021.

Evropska unija je 27. decembra zatvorila svoj vazdušni prostor za sve ruske avione, zatim privatne avione koji su u vlasništvu državljana Rusije, te avione koji su registrovani u toj zemlji.

Potvrdila je to na konferenciji za novinare predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, pooštravajući tako sankcije Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

Svi avioni, uključujući privatne avione oligarha, sada neće moći sletjeti, poletjeti ili preletjeti bilo koju državu EU.

Ruskim avionima takođe je zabranjen ulazak u vazdušni prostor Velike Britanije.

Prije zajedničke odluke, evropske zemlje su jedna po jedna zatvarale svoj zračni prostor. Njemačka je rekla da će njena zabrana trajati tri mjeseca, a iz zabrane su isključeni letovi humanitarne pomoći, rekao je glasnogovornik ministarstva saobraćaja.

Evropske države koje su uvele zabranu ruskim avionima
Evropske države koje su uvele zabranu ruskim avionima

Zabranu je uvela i Kanada.

Ministar saobraćaja Omar Alghabra najavio je potez Kanade, koji stupa na snagu odmah, u tvitu u nedjelju ujutro.

"Smatrat ćemo Rusiju odgovornom za njene ničim izazvane napade na Ukrajinu", napisao je Alghabra.

Albanija i Sjeverna Makedonija pridružile se EU

I Albanija je u nedelju donijela odluku da zatvori svoj vazdušni prostor za ruske avio kompanije, saopštila je ministrica za strana i evropska pitanja Albanije Olta Xhacka (Djjaccka).

Vlada Sjeverne Makedonije također je donijela odluku da se pridruži preporukama EU i država članica.

"Ova odluka isključuje humanitarne i hitne letove", navodi se u saopćenju vlade.

Odgovor Moskve

Na moskovskim aerodromima Domodedovo i Šeremetjevo desetine je otkazanih letova u nedjelju, uključujući letove za Pariz, Beč, Sofiju...

Aeroflot, najveća ruska aviokompanija, saopćila je da će otkazati svoje usluge za Latviju i Rumuniju najmanje do 26. marta, a svoje linije za Prag i Varšavu do 28. marta.

Rusija je ranije zabranila korištenje svog vazdušnog prostora avioprevoznicima iz Velike Britanije.

Šta to znači?

Zatvaranje zračnog prostora rezultira novim rutama letova za ruske avione, što dovodi do dužih putovanja, koja troše znatno više goriva i povećavaju troškove aviokompanija u vrijeme kada je invazija Moskve na Ukrajinu dovela do rasta cijene nafte.

Situacija će postati daleko izazovnija za Rusiju sada kada je EU zatvorila svoj zračni prostor, gotovo potpuno blokirajući većinu puteva za let prema zapadu.

I aviokompanije evropskih država će se suočiti sa izazovima ako Rusija zatvori svoje nebo za njih, budući da dosta aviona leti preko Rusije u azijske države.

Očekuje se da će promjene ruta uticati i na transport tereta.

Dijelovi međunarodnog zračnog prostora zatvoreni su posljednjih godina – uključujući za vrijeme Zaljevskog rata i kada je američki zračni prostor bio zatvoren u danima nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. – ali rijetko je toliko zemalja odjednom zabranilo nekom drugom pristup svom zračnom prostoru.

Međunarodne aviokompanije izbjegavale su dijelove ukrajinskog zračnog prostora od jula 2014. godine, nakon što je MH17 Malaysia Airlinesa iz Amsterdama u Kuala Lumpur oboren, što je dovelo do smrti svih 298 ljudi u avionu.

Međunarodni istražitelji kažu da je Boeing 777 oboren raketom ruske proizvodnje ispaljenom sa teritorije u istočnoj Ukrajini koju drže proruski pobunjenici, ali Moskva je negirala umiješanost.

Izvor: Guardian, BBC, Reuters
XS
SM
MD
LG