Dostupni linkovi

Ruski počasni konzul u Crnoj Gori sebe smatra žrtvom


Velika bruka i sramota za naš narod i za našu zemlju: Boro Đukić
Velika bruka i sramota za naš narod i za našu zemlju: Boro Đukić

Počasni konzul Ruske Federacije Boro Đukić, čiji je rad u Crnoj Gori Vlada suspendovala, oglasio se na pres konferenciji, osuđujući taj čin i generalno protjerivanje ruskih diplomata iz zapadnih zemalja. On je, između ostalog, izrazio žaljenje zbog poteza Vlade prema ruskim diplomatama, ali i zahvalnost što je i on "žrtveno jagnje".

Boro Đukić je počasni konzul Ruske Federacije u Crnoj Gori od 2014. godine i kako je saopštio na pres konferenciji taj posao je obavljao časno i imao najbolju saradnju sa crnogorskim Ministarstvom vanjskih poslova. Vlada Crne Gore je odlučila da se solidariše sa Velikom Britanijom i zapadnim zemljama pridružujući se akciji protjerivanja dijela ruskih diplomata zbog slučaja trovanja bivšeg agenta Sergeja Skripalja. Na pres konferenciji, Boro Đukić je iznio svoje viđenje protjerivanja ruskih diplomata:

„Zašto se protjeruju diplomate iz Evrope, Amerike, Australije i cijele zemljine kugle? Upravo zato što sve te zemlje žive u laži i tim zemljama nije potrebna istina. Pogotovo nije potreba istina o Rusiji. Definitivno je ovo jedna velika bruka i sramota za naš narod i za našu zemlju (Crnu Goru). Ali želim da im se zahvalim i mojoj matičnoj kući Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore gdje sam radio preko tri godine, koja je mene odabrala baš da budem to žrtveno jagnje u ovoj diplomatsko političkoj bruci koja je zadesila Evropu, a nije zaobišla našu Crnu Goru.“

Kada je riječ o Đukićevom radu u Crnoj Gori, do 2004. godine on je radio u Ministarstvu vanjskih poslova, a zatim je bio počasni konzul Ukrajine do sukoba te zemlje sa Rusijom. Kada je u Ukrajini promjenjena vlast lojalna Rusiji, a Rusija anektirala djelove Ukrajine, Boro Đukić je imenovan za počasnog konzula Rusije. Đukić je tada rekao da je „zahvalan sudbini da bude prvi u istoriji Crne Gore počasni konzul najveće zemlje na svijetu“. O periodu njegovog rada na toj poziciji Đukić je rekao:

„Region mog konzularnog djelovanja je bio od Ulcinja do Herceg Novog. Dva puta sam organizovao predsjedničke izbore, jednom parlamentarne i ove godine predsjedničke na čemu sam takođe dobio zahvalnost. Mnogobrojna bratimljenja gradova i pomoć ruskim građanima sam lično ja organizovao da bih na taj način povezao ne samo južne crnogorske gradove nego i sjeverne sa ruskim gradovima“.

Odgovarajući na naše pitanje kakva je bila njegova saradnja sa crnogorskim Ministarstvom vanjskih poslova, Đukić je rekao da je taj odnos bio visokoprofesionalan i drugarski, ali da postoji zamjerka svih počasnih konzula u Crnoj Gori što im je Vlada uskratila određene privilegije.

Crna Gora, i dalje omiljena ruska destinacija
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:55 0:00

Dojučerašnji ruski počasni konzul Boro Đukić je govorio na pres konferenciji zajedno sa predsjedničkim kandidatom novoformirane stranke Prave Crne Gore Markom Milačićem. U dijelu medija su se pojavile informacije da je Boro Đukić jedan od osnivača i mogućih finansijera Milačićeve kandidature i njegove stranke. Kao počasni konzul, Đukić ima aktivno i pasivno biračko pravo u Crnoj Gori, crnogorski je državljanin i on ne vidi bilo kakav problem u davanju podrške bilo kojoj političkoj stranci.

„Sveobuhvatna podrška Pravoj Crnoj Gori i predsjedničkom kandidatu Marku Milačiću“, zaključio je ruski počasni konzul u Crnoj Gori kome je Vlada suspendovala djelovanje.

Tokom dana smo uputili pitanje Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore o tome da li postoje dublji ili dodatni razlozi što je Vlada povukla saglasnost za djelovanje počasnog konzula Ruske Federacije u Crnoj Gori ili je ta odluka isključivo vezana za mjere solidarnosti sa Velikom Britanijom i zapadnim partnerima? Odgovor nismo dobili.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG