Dostupni linkovi

Protjerivanje ruskih diplomata, Moskva najavljuje odgovor


Trenutak napuštanja ruske ambasade u Londonu, 20. mart 2018.
Trenutak napuštanja ruske ambasade u Londonu, 20. mart 2018.

Protjerivanje ruskih diplomata iz niza svjetskih država uvod je u najozbiljniju diplomatsku krizu između Rusije i Zapada od trenutka kada je Moskva anektirala ukrajinski poluotok Kirm u martu 2014. To je ujedno i znak solidarnosti saveznika s Britanijom, i to u momentu kada su odnosi između Velike Britanije i EU zategnuti zbog Brexita.

Najveći broj ruskih diplomata za sada protjeruju Sjedinjene Američke Države - 60 ljudi, uglavnom obavještajaca, među kojima je i 12 diplomata u Ujedinjenim narodima na East Riveru, a uz to predsjednik Donald Trump naredio je i zatvranje ruskog konzulata u Siettlu.

Na Twitteru je američki ambasador u Moskvi John Huntsman napisao da se radi o “najvećem protjerivanju ruskih obavještajaca od Hladnoga rata.”

I oštri kritičar Bijele kuće, senator John McCain je pozdravio odluku smatrajući to dobrodošlim korakom kako bi se utvrdila odgovornost ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Moskva negira upletenost u trovanje bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije na jugu Engleske i poručuje da će uzvratiti istom mjerom.

Britanska premijerka Theresa May je u parlamentu rekla da odluka o protjerivanju više od 100 ruskih diplomata iz niza država pokazuje da se radi o koordiniranoj poruci prema pokušajima Rusije da ignorira međunarodne zakone i obezvređuje zapadne vrijednosti.

“Rusija ne može nekažnjeno kršiti međunarodno pravo,” napisao je na Twitteru britanski šef diplomacije Boris Johnson.

"Svijet je jasno rekao da je ovakvo ponašanje neprihavtljivo, a ono se manifestira diljem svijeta, od Sirije do Salisbarya. Ljudima je toga dosta i zato imamo ovakav moćan globalni odgovor“, rekao je Johnson.

Predsjednik Zastupničkog doma američkog Kongersa Paul Rayn u razgovoru za Radio Slobodna Evropa smatra da su dokazi koje je dala Britanija vrlo jasni.

“To je nešto što Rusija radi i što je uradila. To se ne smije tolerirati. Civilizirane nacije ne rade ovako nešto” kazao je Rayan.

Paul Ryan: Protjerivanje ruskih diplomata je prava odluka
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:08:37 0:00

Više od pola članica EU je otkazalo gostoprimstvo ruskim diplomatima.

Ukrajina koja nije članica EU protjeruje 13 diplomata, iako su diplomatski odnosi sa Moskvom zamrznuti od ilegalne aneksije Krima i izbog podrške separatistima na istoku Ukrajine.

Kanada je saopćila da je protjerala četiri ruska diplomata, zapravo obavještajaca koji su se koristili diplomatskim statusom kako bi potkopavali sigurnost zemlje i miješali se u demokratske procese.

Norveška, Albanija, Moldavija i Makedonija su također zemlje koje protjeruju ruske diplomate. Australski premijer Malcom Turnbull najavio je da će otkazati gostoprimstvo dvojici ruskih obavještajaca.

Rusko ministaratvo vanjskih poslova saopćilo je da “protjervanje diplomata neće pomoći da se pronađu krivci za trovanje” Skripalja.

Optužilo je britanske saveznike da “slijepo slijede principe euroatlantskog jedinstva na uštrb zdravog razuma.”

I NATO je danas odlučio oduzeti akreditacije sedmorici ruskih diplomata akreditiranih u Alijansi.

Zdravstevno stanje Skripalja i njegove kćerke i dalje vrlo kritično
Zdravstevno stanje Skripalja i njegove kćerke i dalje vrlo kritično

Skripalj je biši ruski vojni obavještajac koji je osuđen za izdaju 2006. zbog odavanja informacija Britanskoj tajnoj službi MI6.

Razmijenjen je 2010. za takozvanih 10 ruskih spavača uhapšenih u Sjedinjenim Državama.

Zdravstevno stanje Skripalja i njegove kćerke koja je dan prije trovanja 4. marta doputovala u posjet ocu iz Moskve gdje živi i dalje je vrlo kritično.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG