Dostupni linkovi

Rusija opravdava brutalnu ofanzivu na Gutu


Sirija: Napad na istočnu Gutu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00

Sirija: Napad na istočnu Gutu

Dok međunarodna zajednica apeluje na snage Bašara al-Asada da obustave napade na istočnu Gutu, u blizini Damaska, koji od nedjelje ne prestaju, i u kojima je do sada ubijeno najmanje 250 civila, od toga više od 50-oro djece, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ofanzivu, za koju UN kaže da "doseže razmjere ratnog zločina", pravda.

Umjesto Asadovih snaga, koje vazdušnim udarima i granatama nemilice gađaju po oblasti u kojoj je više od 400.000 civila pod opsadom od 2013., Lavrov je odgovornost prebacio na „oružane provokacije“ Al Nusra fronta.

Na oštre osude Ujedinjenih nacija i zapadnih vlada zbog ofanzive koja već ulazi u treći dan i u kojoj je ubijeno najmanje 250 civila i najmanje 58 djece, ranjeno još 1.200 ljudi, Sergej Lavrov je uzvratio sljedećim obrazloženjem.

„U skladu sa postojećim sporazumima, borba protiv terorizma ne može biti ograničena ničim“ rekao je on u Moskvi dodajući da su za neprekidno 48-satano grantiranje iz vazduha i zemlje uključujući i napad na šest bolnica krive „oružane provokacije“ militanata Al-Nusra fronta u istočnoj Guti.

Izvukli pouke iz Alepa: Sergej Lavrov
Izvukli pouke iz Alepa: Sergej Lavrov

Kako je rekao, Rusija i Sirija su izvukli pouke iz njihove krvave i smrtosnosne ofanzive na sjeverni grad Alepo 2016. godine.

Provladine snage uz podršku Rusije intenezivirali su od nedjelje napade da bi preuzeli posljednje veliko uporište pobunjenika, Gutu, praktično predgrađe Damaska, u kojem prema podacima UN pod opsadom Asadovih snaga živi 450.000 ljudi od 2013.

Situacija je katastrofalna, rekao je za BBC iz istočne Gute, doktor Basam, koji vjeruje da međunarodna zajednica napustila ljude koji tamo žive.

„Nemamo ništa, ni hrane ni lijekova ni skloništa. Nemamo hljeba, nemamo ništa. Možda svakih 10 do 20 minuta imamo vazdušne napade“ rekao je Basam.

"Svi su nas ostavili da nas pobiju"

Sirijska vojska kaže da pokušavju da oslobode tu oblast od terorista i ne komentarišu optužbe da gađaju civile. Sirijsko ministarstvo vanjskih poslova je optužilo militante da targetiraju Damask, a da u Guti koriste ljude „kao živi štiti“.

Kako su rekli, iz Gute je na Damask 20. januara ispaljena minobacačka vatra koja je ubila šest osoba, a ranila 28.

Dr Basam pak iz Gute ovako opisuje njihovu situaciju:

„Meta im je sve: prodavnice, marketi, bolnice, škole, džamije, sve. Ja nekom kome danas pružim medicinsku pomoć on dođe opet sjutra, povrijeđen ponovo“ kaže Besam, koji je potom upitao:

„Gdje je međunarodna zajednica, gdje je Savjet bezbjednosti ..... napustili su nas. Ostavili su nas da nas pobiju“.

Međunarodna zajenica oličena u UN, s izuzetkom Rusije, SAD i EU, te grupe za zaštitu ljudskih prava oštro su kritikovale napade na Gutu i tražile da se obustave.

„Mi više nemamo riječi da opišemo patnju djece i naš bijes“ saopštila je UN agencija za djecu, UNICEF.

Juliette Touma iz UNICEF-a u razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da je riječ o ratu protiv djece u Siriji, kako u Istočnoj Guti, tako i širom zemlje, te da taj rat mora biti zaustavljen.

Šest bolnica u pobunjeničkoj enklavi Istočna Guta kod Damaska bombardovano je u posljednjih 48 sati, saopštio je UN humanitarni koordinator za Siriju, Panos Moumtzis. On je rekao da namjerni napadi na bolnice "poprimaju razmjere ratnog zločina".

Francuska je u utorak granitiranje sirijskih snaga nazvala "ozbiljnim kršenjem međunarodnog humanitarnog prava".

Oglasio se i američki State Department preko portparolke Heather Nauert, koja je rekla da su SAD “duboko zabrinute” zbog “opsade i taktike iscrpljivanja“ koju koriste Rusija i Sirija.

“Horor istočnog Alepa se ponavalja u istočnoj Gutu sa neprikidnom pokoljom zarobljenih civila i potpunom nepristupačnošću za dostavljanje humanitarne pomoći. Prekid vatre mora početi odmah, a onima kojima je potrebna pomoć, evakuacija mora biti omogućena odmah”, navela je zvaničnica State Departmenta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG