Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Asadove snage ubile još 66 osoba u Guti


Članovi Civilne odbrane nose ranjenika u Guti 20. februara 2018.

Provladine snage u Siriji, u istočnoj Guti, ne prestaju da granatiraju ovo pobunjeničko utočište u utorak. Broj žrtava današnjih vazdušnih udara i raketne paljbe je najmanje 66 mrtvih, navodi Opservatorija za ljudska prava, a prenosi Reuters.

U seriji napada, vazdušnih udara, raketne paljbe i granatiranja od nedjelje je prema posljednjim informacijama ubijeno 210 osoba uključujući više desetina djece.

Franscuska je ovo vladino granitiranje nazvala "ozbiljnim kršenjem međunarodnog humanitarnog prava".

Šest bolnica u pobunjeničkoj enklavi Istočna Guta kod Damaska bombardovano je u poslednjih 48 sati, saopštio je UN humanitarni koordinator za Siriju, Panos Moumtzis.

On je rekao da namjerni napadi na bolnice "poprimaju razmjere ratnog zločina".

"Ovo nije rat ovo je masakr.Stojimo pred masakrom 21 stoljeća" rekao je doktor u istočnoj Guti, prenosi The Guradian.

"Ako je masakr 1990-tih bila Srebrenica, a 1980-tih Sabra i Šatila, onda je istočna Guta masakr ovog stoljeća upravo sada" rekao je sirijski ljekar.

Sirijska vojska se ne oglašava, a vlada u Damsku kaže da targetiraju samo militante, prenose državni mediji.

U Briselu je sirijski opozicioni lider Nasr al-Hariri, šef delagacije za UN mirovne pregovore, rekao predstavnicim Evropske unije da intenzivirani napadi na Gutu konstituišu "ratni zločin" te je apelovao na jačanje međunarodnog pritiska na snage Bašara al -Asada da bi ga zaustavili.

U Ženevi je UN-ova agencija za djecu iskazala bijes zbog velikog broja djece koji su stradali uz poruku da su "ostali bez riječi" na ono što se događa.

Prema posljednjim informacijama, među ubijenima od eskalcije sukoba u nedjelju, je i 54 djece. Još 850 ljudi je povrijeđeno, navela je Opservatorija.

Spasilačeke ekipe, navodi Reuters, kažu da vazdušni udari kreiraju "stanje terora" među rezidentima istočne Gute, gdje prema podacima Ujedinjenih nacija živi skoro 450.000 ljudi.

Guta, posljednje veliko uporište sirijskih pobunjenika, u blizini sirijske prijestonce Damaska, nalazi se pod opsadom vladinih snaga još od 2013.

XS
SM
MD
LG