Dostupni linkovi

UNICEF: Prekinite rat protiv djece u Siriji


U UNICEF-u svakodnevno stižu izvještaji o ubijenoj i ranjenoj djeci (Fotografija iz jedne od bolnica u regionu Istočna Ghouta)
U UNICEF-u svakodnevno stižu izvještaji o ubijenoj i ranjenoj djeci (Fotografija iz jedne od bolnica u regionu Istočna Ghouta)

Snage sirijskog režima u snažnom bombardiranju Istočne Gute (Ghouta) ubile su u ponedjeljak najmanje 100 ljudi, među kojima 20 djece. To je bio najsmrtonosniji dan u području koje je pod opsadom vladinih snaga od početka sukoba 2013.

Sirijska civilna obrana, poznatija kao Bijeli šljemovi, saopćila da je to područje i dalje pod bombama.

Istočna Guta je posljednje veće opozicijsko utočište pored glavnoga grada Damaska i u cijelosti je opkoljena područjima koje kontroliraju vladine snage. Predstavnici Ujedinjenih naroda (UN) pozivaju na prekid bombardiranja, jer situacija izmiče kontroli.

Regionalni ured UNICEF-a sa sjedištem u Amanu danas je objavio saopćenje u kojem stoji tek rečenica: "Nema riječi koja može opravdati ubijanje djece, njihovih majki, očeva i njihovih voljenih".

Juliette Touma iz UNICEF-a u razgovoru za Radio Slobodna Europa (RSE) kaže da je riječ o ratu protiv djece u Siriji, kako u Istočnoj Guti, tako i širom zemlje, te da taj rat mora biti zaustavljen.

Na pitanje RSE – da li se plaši scenarija poput onog u Alepu (Aleppo) – Touma kaže da "u posljednja 24 sata nasilje eskalira, postoje izvještaji o pogibiji desetaka djece".

"Od početka godine, a tek je prošlo šest tjedana, borbe su sve žešće u svim područjima, kako u Istočnoj Guti, tako i u Damasku. U tom ratu protiv djece gotovo svakodnevno ginu djeca i to mora biti prekinuto, i to odmah. Što je previše, previše je!", kaže Touma.

Prošli tjedan je Istočna Guta, u kojoj živi oko 400.000 ljudi, primila prvu humanitarnu pomoć u posljednja tri mjeseca.

Meta napada koji je počeo u nedjelju nisu samo civili, već i sve ono što im može pomoći u preživljavanju, poput pekara i skladišta hrane.

U Istočnoj Ghouti je pravi pakao, kaže Juliette Touma (Foto: Djeca u Istočjnoj Ghouti)
U Istočnoj Ghouti je pravi pakao, kaže Juliette Touma (Foto: Djeca u Istočjnoj Ghouti)

Kako u tom kaosu prekinuti patnju, posebno najmlađih i najosjetljivijih, djece?

Touma smatra da strane koje se bore u ovom ratu "moraju djecu skloniti daleko od borbi, djeca ne smiju biti ubijena, ranjena, a njihove bolnice, škole, igrališta, domovi nikako i nikada ne bi smjeli biti metom napada".

"Na političarima je da okončaju ovaj rat protiv djece. Oni to moraju učiniti", poručuje.

U UNICEF svakodnevno stižu izvještaji o ubijenoj i ranjenoj djeci.

"To područje je od jula 2013. neprestano pod opsadom. UNICEF i druge humanitarne organizacije UN-a nemaju stalan pristup ovom području. Prema našim informacijama, oko 200.000 djece je blokirano u području koje se nalazi 15-ak kilometara od glavnog grada Sirije. Također, možemo potvrditi da je razina pothranjenosti djece u Istočnoj Guti i najviša u zemlji, a u istraživanju koje smo proveli početkom godine - da je i najviša razina pothranjenosti koju smo ikad zabilježili u Siriji. Prema pričama koje do nas stižu, u Istočnoj Guti je pravi pakao", kaže za RSE Juliette Touma.

Protekla godina bila je najsmrtonosnija prema broju ubijene djece u Siriji. Oni nastavljaju ginuti, neki od njih postali su invalidi, imaju teška oštećenja i život im je ugrožen. Milijuni djece su od početka rata raseljeni.

"Trenutačno oko 2,5 milijuna djece žive kao izbjeglice", upozorava Touma.

U području Istočne Gute koje je poljoprivredni kraj nalazi se nekoliko pobunjeničkih grupa, ali dominira islamistička frakcija Jaish al-Islam. Tu je i Hajat Tahrir al Sham, džihadistički savez predvođen bivšim saveznikom Al-Qaide u Siriji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG