Dostupni linkovi

Crna Gora na ruskoj listi država u kojim su sjedišta 'ekstremističkih' NVO


Vasilij Piskarjov, šef Komisije ruske Dume za bezbjednost i kontrolu korupcije koja je preporučila označavanje 30 međunarodnih NVO kao ekstremističke i nepoželjne.
Vasilij Piskarjov, šef Komisije ruske Dume za bezbjednost i kontrolu korupcije koja je preporučila označavanje 30 međunarodnih NVO kao ekstremističke i nepoželjne.

Ruska parlamentarna komisija koja istražuje navodno miješanje stranih zemalja u unutrašnje stvari Rusije je preporučila da se desetine međunarodnih nevladinih organizacija označe kao ekstremističke ili nepoželjne.

Kao sjedišta tih organizacija je osim SAD, Australije i evropskih država, navedena i Crna Gora.

Šef Komisije Vasilij Piskarjov je 23. novembra objavio da je 30 nevladinih organizacija "pod kontrolom vlada članica NATO-a i imaju za cilj da unište Rusiju".

Dodao je da su te organizacije iz Australije, Austrije, Češke, Danske, Nemačke, Mađarske, Letonije, Litvanije, Luksemburga, Crne Gore, Holandije, Norveške, Poljske, Španije, Švedske, i SAD.

Iako je Crna Gora pomenuta na toj listi od 16 država, među organizacijama koje je Piskarjov naveo na svom Telegram nalogu ne navodi poimenice nijednu iz Crne Gore.

Ruska Duma je 23. novembra saopštila i da je Komisija prikupila i materijale o 150 osoba koja su pozivali na ovođenje sankcija za Rusiju, ali se ne precizira da li je riječ o ruskim ili stranim državljanima.

Piskarjev je rekao da će ti materijali biti poslati nadležnim organima kako bi procijenili postupanja tih građana i ocijenili da li su počinili prekršaj ili krivično djelo.

Crna Gora je sa Rusijom imala dobre odnose nakon proglašenja nezavisnosti od 2006. do 2014. godine, kada se zbog ruske aneksije Krima pridružila evropskim sankcijama Moskvi, usaglašavajući svoju spoljnu politiku sa Evropskom unijom.

Odnosi su dodatno pogoršani nakon što je 2017. godine Crna Gora postala članica NATO, uz otvoreno protivljenje Rusije.

Crna Gora je usvojila i sankcije Rusiji koje je EU uvela zbog njene vojne agresije na Ukrajinu.

Početkom marta je Rusija objavila spisak stranih država koje "vrše neprijateljske radnje protiv Rusije", a na koji su uvrštene Crna Gora i Sjeverna Makedonija.

Krajem septembra je Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore proglasilo šest diplomata Ambasade Rusije personama non grata, nakon čega je zatvoreno Konzularno odjeljenje ruske Ambasade na neodređeno vrijeme.

XS
SM
MD
LG