Dostupni linkovi

Zapad najavljuje mere protiv Rusije nakon saopštenja da je Navaljni otrovan


Moskva tvrdi da nisu pronađene otrovne supstance kod Navaljnog pre njegovog transfera u Nemačku (na fotografiji Navalni na nosilima tokom izmeštanja u Nemačku)
Moskva tvrdi da nisu pronađene otrovne supstance kod Navaljnog pre njegovog transfera u Nemačku (na fotografiji Navalni na nosilima tokom izmeštanja u Nemačku)

Nemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da je njena Vlada obavestila partnere u EU i NATO-u da bi doneli odluku o "odgovarajućoj, zajedničkoj reakciji."

Zapadne vlade razmatraju koordinisanu akciju protiv Rusije nakon što su nemačke vlasti saopštile da je utvrđeno da je kritičar Kremlja Aleksej Navaljni otrovan vojnim agensom novičok.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da je njena Vlada obavestila partnere u EU i NATO-u da bi doneli odluku o "odgovarajućoj, zajedničkoj reakciji."

Kremlj je pozvao Nemačku na punu razmenu informacija dok je rusko Ministarstvo inostranih poslova istakalo da tvrdnje o trovanju novičokom nisu potkrepljene dokazima.

Merkel: Svet očekuje odgovore od Rusije

"Sigurno je da je Aleksej Navaljni žrtva zločina. Cilj je bio da ga ućutkaju što najoštrije osuđujem u ime nemačke vlade", kazala je Merkelova, nazivajući to Merkel "pokušaj ubistva trovanjem.

Ona je poručila da svet očekuje odgovore.

"Očekujemo da se ruska vlada izjasni o ovome. Pojavila su se vrlo ozbiljan pitanja na koja može i mora da odgovori samo ruska vlada", kazala je Merkelova.

Prethodno je nemačka Vlada saopštila da testovi koje je obavila laboratorija nemačke vojske pružaju "nedvosmislen dokaz" da je ruski opozicionar žrtva trovanja "nervnim agensom tipa novičok", za kojeg se sumnja da je korišten i u drugim pokušajima ućutkivanja protivnika Kremlja.

Zaharova: Političke deklaracije bez dokaza

Rusija je izrazila spmnost da "u potpunosti sarađuje" sa Nemačkom o zdravstvenom stanju ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Spremni smo i zainteresovani da u potpunosti razmenjujemo informacije sa Nemačkom", rekao je Peskov, prenosi agencija RIA Novosti.

On je ponovio tvrdnju da nisu pronađene otrovne supstance kod Navaljnog pre njegovog transfera u Nemačku 22. avgusta.

Portparolka Zaharova (na fotografiji) izjavila je kako ruska strana nije dobila nijedan delić materijala o ovom pitanju
Portparolka Zaharova (na fotografiji) izjavila je kako ruska strana nije dobila nijedan delić materijala o ovom pitanju

Istovremeno, portparolka Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova je izjavila da su se do sada iz Nemačke čule samo političke deklaracije, ali ne i mišljenja doktora.

"Do ovog trenutka, ruska strana nije dobila nijedan delić materijala o ovom pitanju – nikakav odgovor na pitanja koja su poslata tužilaštvu, ni na pisma koja su poslali ruski doktori, niti povodom saopštenja nemačke strane od srede. Ništa. Osim političkih deklaracija, nema ničega. Nema na šta da se odgovori, niti o čemu da se razgovara," kazala je Zaharova.

U međuvremenu, ruska ambasada u Nemačkoj je saopštila da do sada "nisu pružene činjenice od suštinskog značaja", pozivajući sve strane da se uzdrže od "politizacije ovog incidenta."

Rusija je prethodno odbila da sprovode krivičnu istragu navoda da je Navaljni otrovan, ističući da nema čvrstih dokaza za to.

Ruski doktori u Omsku prošle sedmice su rekli da nisu pronašli dokaze da je Navaljni otrovan. Oni su dopunili izveštaj u sredu ocenom od ranije da je Navaljni imao metaboličke probleme i pankreatitis.

Da li je doveden u pitanje Severni tok 2?

Šef komiteta Parlamenta Nemačke za spoljnu politiku Norbert Retgen je pozvao Evropu da zauzme jasan, čvrst i jedinstveni stav o ovom pitanju.

"Sada smo se ponovo brutalno suočili sa nehumanom stvarnošću Putinovog režima," kazao je Retgen za nemačku javnu televiziju ARD.

Merkel je prošle sedmice odbacila ideju da bi trebalo povezati slučaj Navaljni sa projektom Severni tok 2, kome se protive SAD (na fotografiji gradnja Severnog toka 2)
Merkel je prošle sedmice odbacila ideju da bi trebalo povezati slučaj Navaljni sa projektom Severni tok 2, kome se protive SAD (na fotografiji gradnja Severnog toka 2)

Na pitanje o sudbini gasovoda Severni tok 2, koji ispod Baltičkog mora, treba da dopremi ovaj energent iz Rusije do Nemačke, Retgen je kazao, da mora postojati evropski odgovor.

"Moramo slediti čvrstu politiku, moramo reagovati sa jedinim jezikom koji Putin razume – a to je prodaja gasa," kazao je jedan od najbližih saradnika Angele Merkel.

Ona je prošle sedmice odbacila ideju da bi trebalo povezati slučaj Navaljni sa projektom Severni tok 2, kome se protive SAD.

Borelj: Pokušaj atentata

Komesar EU za spoljnu politiku Žozep Borelj (Josep Borrell), opisao je trovanje kao "pokušaj atentata", dodajući da je upotreba bilo kog hemijskog oružja "u suprotnosti sa međunarodnim pravom."

Francuska, Italija, Kanada, Velika Britanija i druge zemlje takođe su pozvale na istragu, zapretivši zajedničkom reakcijom.

SAD: Beščasno trovanje

Američki Savet za nacionalnu bezbednost nazvao je trovanje "potpuno bešćasnim" te da će zajedno sa saveznicima raditi na tome "da se odgovorni u Rusiji suoče sa posledicama, gde god da dokazi vode, i ograničiti fondove za njihove zloćudne aktivnosti." Kongres je pozvao adminsitraciju predsednika Donalda Trampa da uvede sankcije Rusiji koje je ovo telo propisalo.

"Predsednik SAD mora da koordinira snažan međunarodni odgovor sa našim partnerima i saveznicima na ovu poslednju agresiju," istakao je demokratski senator aid Bob Menendez, član Komiteta za spoljne poslove.

Džordž Kent, zamenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država:

"Ovo nije dobro ne samo za jednog od vodećih ruskih opozicionara lično, za prirodu odnosa ruske vlade sa tamošnjim društvom nego je takođe i signal koji se šalje svetu," kazao je Kent.

NATO je saopštio da ovi nalazi pokazuju da Rusija mora da sprovede "punu i transparentnu istragu."

"Apsolutno osuđujem upotrebu vojnog nervnog otrova," naveo je na Tviteru generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Jens Stoltenberg.

"Konsultovaćemo se sa Nemačkom i svim saveznicima u NATO-u o posledicama," dodao je Stoltenberg.

Galeoti: Novičok dostupan samo najmoćnima

Novičok je dostupan samo "najbogatijima i najmoćnijima," napisao je na svom blogu Mark Galeoti (Galeotti) iz Kraljevskog instituta u Londonu (Royal United Services Institute).

"Niti jedan lokalni oficir FSB (ruske Sluzbe bezbednosti) ili gradonačelnik veroovatno nema pristup takvom nervnom gasu. Umesto toga, neko bi verovatno morao da ima pristup modernim naslednicima starog sojvetskog 'Kamera' laboratorije za otrove," smatra Galeoti, dodajući da SVR (ruska obaveštajna služba za delovanje u inostranstvu) ili FSB verovatno imaju pristup novičoku.

Navaljni i dalje u indukovanoj komi


Alekseju Navaljnom, ruskom opozicionaru, pozlilo je tokom leta iz Sibira za Moskvu 20. avgusta. Avion kojim je putovao prisilno je sleteo u sibirski grad Omsk, gde je Navaljni proveo dva dana na intenzivnoj nezi pre evakuacije u Nemačku.

Navaljni se i dalje nalazi na intenzivnoj nezi u indukovanoj komi u bolnici u Berlinu.

On je poslednji u nizu kritičara Kremlja koji se razboleo zbog toksične materije. Aktivista Pjotr Verzilov odveden je u septembru 2018. godine u Nemačku iz Moskve kako bi se lečio nakon trovanja.

Njegovo trovanje desilo se samo par meseci nakon što su bivši ruski agent Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija pronađeni u nesvesnom stanju u engleskom gradu Salisburiju. Istraga sprovedena u Velikoj Britaniji utvrdila je da su Skripali otrovani novičok gasom.

XS
SM
MD
LG