Dostupni linkovi

Ruski tužioci tvrde da nema tragova krivičnog djela u Navaljnijevom slučaju


Aleksej Navaljni
Aleksej Navaljni

Ruski tužioci rekli su 27. avgusta da zasad nemaju naznaka da je počinjeno krivično djelo protiv Alekseja Navaljnija (44) i zatražili da njemački ljekari koji liječe ruskog opozicionog lidera podijele njegovu medicinsku dokumentaciju.

Borac protiv korupcije i nepokolebljivi kritičar predsjednika Vladimira Putina trenutno se nalazi u induciranoj komi u njemačkoj bolnici, nakon što se prije nedelju dana srušio na ruskom komercijalnom letu iz sibirskog grada Tomska za Moskvu.

Ranije ove sedmice, ljekari u berlinskoj bolnici u kojoj se Navaljni liječi rekli su da je njihov prvi medicinski pregled ukazao na trovanje.

Ruski ljekari koji su liječili Navaljnija u sibirskoj bolnici protive se toj dijagnozi, dok je Kremlj tvrdio da su njemački medicinari „požurili“ da upotrijebe riječ "trovanje".

Usred poziva sa Zapada na transparentnu istragu ovog slučaja, rusko Generalno tužilaštvo saopštilo je da preliminarna istraga pokrenuta prošle sedmice nije pronašla "nikakve dokaze" o "namjernim kaznenim djelima počinjenima" protiv Navaljnija i da nije vidjela osnovu za pokretanje kriminalistička istraga.

Njemačke vlasti složile su se da sarađuju s Rusijom na tom slučaju. Rusi su tražili od Njemačke da preda "dokaze za početne dijagnoze koje su dali", uključujući i rezultate ispitivanja.

U međuvremenu, sibirska ispostava saobraćajne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova saopštila je da vodi preliminarnu istragu kako bi "utvrdila sve okolnosti" oko Navaljnijeve bolesti i utvrdila da li treba pokrenuti kriminalističku istragu.

Policija je u saopštenju navela da je pregledala lokacije koje je Navaljni posjetio, njegovu hotelsku sobu i rute kojima je krenuo u Tomsk, te da je pregledala snimke sigurnosnih kamera.

Rekli su da nisu pronađene aktivne ili opojne supstance.

U Moskvi je Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov rekao da se u takvim situacijama uvijek vrše preliminarne provjere i da nema potrebe za formalnom istragom.

"Ništa se nije promijenilo. Još uvijek ne ratumijemo šta je uzrok stanja u kojem je sada ovaj bolestan čovjek", rekao je Peskov novinarima.

Navaljni se razbolio u avionu iz Tomska za Moskvu 20. avgusta. Proveo je dva dana u klinici u Omsku, takođe u Sibiru, prije nego što je prebačen u čuvenu bolnicu Charite u Berlinu.

Ljekari su tamo 24. avgusta rekli kako "klinički nalazi ukazuju na intoksikaciju supstancom iz skupine aktivnih tvari koja se naziva inhibitorima holinesteraze" dodajući da još ne znaju konkretnu supstancu o kojoj se radi.

Ruski opozicioni lider Navaljni bori se za život nakon sumnji na trovanje
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:54 0:00

XS
SM
MD
LG