Dostupni linkovi

Tužilac protiv Navaljnijeve organizacije bio predmet izvještaja o korupciji


Glavni tužilac u Moskvi Denis Popov (arhivska fotografija)
Glavni tužilac u Moskvi Denis Popov (arhivska fotografija)

Piše: Robert Coalson

Državni tužilac koji predvodi potencijalno razornu kampanju da označi mrežu organizacija Alekseja Navaljnog "ekstremističkom" nije nepoznat kritičaru Kremlja: U 2019. godini, u izvještaju Navaljnove fondacije za borbu protiv korupcije (FBK) navodi se da je porodica tog službenika kontrolisala neprijavljenu imovinu vrijednu više miliona dolara, piše Radio Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Čitamo vam: Tužilac protiv Navaljnijeve organizacije u izvještaju o korupciji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:00 0:00
Direktan link


Tužitelj u slučaju prema kojem bi FBK, Fondacija za odbranu prava građana (FPZG) i kancelarije Navaljnog širom zemlje mogle da budu proglašene ekstremističkim je šef moskovskog gradskog tužilaštva Denis Popov.

Popovljev potpis također je na dnu naredbe od 26. aprila kojom se zamrzavaju aktivnosti Navaljnove mreže regionalnih ogranaka do ishoda saslušanja iza zatvorenih vrata Gradskog suda Moskve. Njegova kancelarija je također zatražila od suda da učini isto sa FBK i FPZG.

Slučaj "ekstremizam" nije prvi put da se Popov i Navaljni sukobljavaju. Popova (48) je predsjednik Vladimir Putin imenovao za moskovskog tužioca u septembru 2019. Prethodno je bio glavni tužilac u sibirskom regionu Kakazija i republici Dagestan na Sjevernom Kavkazu.

Popov je bio glavni tužilac u takozvanom "slučaju Moskva" 2019., u kojem je nekoliko potencijalnih kandidata za mjesta u moskovskom okružnom vijeću i njihove pristalice procesuirano zbog učešća u mirnim protestima.

'Zakonito bezakonje'

Popov "lično pokreće postupke protiv opozicionara po nalogu Nacionalne garde", navodi se u izvještaju FBK objavljenom u novembru 2019. "Moskovski tužilac igra veoma važnu ulogu u popisivanju svih vrsta 'stranih agenata'. Svako bezakonje na koje naletite u Moskvi tužilac Popov može da proglasi zakonitim."

Nekoliko nedjelja prije objavljivanja izvještaja, Popov je podnio tužbu protiv FBK i njenog rukovodstva, uključujući Navaljnog, tražeći nadoknadu od skoro pet miliona rubalja (55.500 eura) za troškove koje je Moskva navodno pretrpjela tokom dva protesta bez dozvole ranije te godine. Popov je posebno bezuspješno pokušao da zaplijeni skromni moskovski stan Navaljnog.

Kritičar Kremlja Aleksej Navaljni na jednom od svojih mnogih sudskih ročišta posljednjih godina.
Kritičar Kremlja Aleksej Navaljni na jednom od svojih mnogih sudskih ročišta posljednjih godina.

Izvještaj FBK, koji je sadržavao video i tekst, pružio je dokaze uz tvrdnje da povezuju Popova i njegovu porodicu sa neprijavljenom imovinom u Rusiji i inostranstvu.

U izvještaju se navodi da je crnogorska kompanija pod kontrolom Popovljeve bivše supruge Irine Popove posjedovala stambeni kompleks pored jezera i druge nekretnine u vrijednosti, navodi se u finansijskom dokumentu podnesenom u Crnoj Gori 2018. godine, više od tri miliona eura.

'Novac ko-zna-odakle'

Kompanija je nastala 2009. godine i posjedovala je svu imovinu bar još 2011. godine, kada su Popovi još bili u braku.

"Sve te crnogorske investicije planirala je i ostvarila porodica radnog tužioca, birokrate i čuvara zakona", navodi se u Navaljnovom izvještaju. "Novcem koji je došao od ko-zna-odakle."

Prema izjavama o imovini podnesenim u Rusiji u tom periodu, Popov je mjesečno zarađivao 58.000 rubalja (1.600 eura), a njegova supruga je bila "nezaposlena".

Irina Popova je također navodno 2010. kupila stan u Španiji za 645.000 eura. Ona navodno posjeduje ribarsko odmaralište u regionu Astrahan u južnoj Rusiji.

Nakon pretrage putem društvenih mreža, Navaljnijevi istražitelji su iskopali i objavili fotografije Popova i njihove djece na svim imanjima koja su identifikovali.

Također su pronašli raskošan dom u elitnom dijelu moskovskog predgrađa poznatom kao Rubljovka registrovan na ime Popovljeve majke, Ljudmile Popove.

Nakon objavljivanja izvještaja Navaljnog, dvoje poslanika moskovskog gradskog vijeća, jedna iz komunističke stranke, Jelena Šuvaljova a drugi član stranke Jabloko Maksim Kruglov, apelovali su na Putina da istraži navode protiv Popova.

U očiglednoj reakciji, portparol Kremlja Dmitrij Peskov uvjeravao je novinare da su tvrdnje o Popovu bile "podvrgnute ozbiljnoj kontroli". On je međutim dodao da bi administracija predsjednika mogla ponovo da ih pogleda ako se procijeni da je to neophodno.

Kao i nakon drugih istraga FBK-a o korupciji službenika u Rusiji, istraga o Popovu nije pokrenuta.

U svojoj knjizi "Putinova kleptokratija" iz 2014. godine, pokojna američka politikologinja Karen Daviša (Dawisha) identifikovala je izopačenost sistema sprovođenja zakona – a posebno tužilaštva – kao ključnu karakteristiku Putinovog političkog modela.

Otkrila je da je "u deset godina, od 2002. do 2012., stotine hiljada biznismena zapravo zatvoreno, a ne samo ispitano ili uhapšeno, prije svega kao rezultat toga što su rivali plaćali korumpiranoj policiji, tužilaštvu i sudijama da uklone konkurenciju."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG