Dostupni linkovi

Višemilionska imovina porodice ruskog tužioca u Crnoj Gori


Imovina supruge moskovskog tužioca u Crnoj Gori
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:31 0:00

Imovina firmi Irine Popove u Crnoj Gori

Porodica glavnog tužioca Moskve Denisa Popova posjeduje vrijednu imovinu u Crnoj Gori, pokazuju podaci crnogorskih institucija.

Tvrdnje da je Irina Popova bivša supruga visokog ruskog zvaničnika vlasnica skupocjenih nekretnina na nekoliko lokacija u Crnoj Gori objavio je ruski opozicionar Aleksej Navaljni, na svom blogu, prije dva dana. Navaljni je optužio Popova i njegovu bivšu suprugu za nezakonito bogaćenje, odnosno da posjeduju milionski vrijedne nekretnine u Crnoj Gori i Španiji a da za to nemaju realno pokriće.

Kako navodi Navaljni, u periodu kada je njegova supruga osnovala kompanije koje su u Crnoj Gori kupile navedenu imovinu (od 2009. do 2016. godine), četvoročlana porodica tužioca Popova živjela je od njegove plate od 57.000 rubalja, odnosno nešto preko 800 eura.

Šta pokazuju crnogorski podaci?

Prema podacima Uprave za nekretnine Crne Gore, na firmu supruge Denisa Popova, Monte Biser koja je registrovana u Herceg Novom vodi se zgrada sa 296 kvadrata apartmana i 700 kvadrata dvorišta u Morinju u Boko-kotorskom zalivu i 8.000 hiljada kvadrata zemljišta na Jezerinama kod Kolašina, oko 70 kilometara sjeverno od Podgorice.

Druga firma Popove, Strojprojekt registrovana je u Baru, oko 50 kilometara južno od Podgorice, i u njenom vlasništvu je 1.230 metara kvadratnih u Dobroj Vodi, primorskom mjestu nadomak Bara.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naimenovao je Denisa Popova za tužioca Moskve ličnim dekretom u septembru ove godine
Ruski predsjednik Vladimir Putin naimenovao je Denisa Popova za tužioca Moskve ličnim dekretom u septembru ove godine

Tokovi novca

Radio Slobodna Evropa (RSE) je na adresu crnogorske Uprave za sprječavanje pranja novca u utorak 12. novembra uputio dopis sa pitanjem da li su pratili tokove novca i poslovanje kompanija Monte Biser i Strojprojekt čija je većinska vlasnica Irina Popov i da li su eventualno registrovali neke sumnjive transakcije. Odgovor još nijesmo dobili.


Odgovora nema ni na zahtjev RSE za komentar koji smo kompaniji Monte Biser uputili preko advokatice Svetlane Vujačić Pinkevič koja je svojevremeno pravno zastupala tu kompaniju.

Sekretar za finansije u Opštini Kotor Ivo Magud kazao je RSE da je kompanija Monte Biser koja izdaje apartmane u Donjem Morinju, naselje u ovoj opštini bokokotorskog zaliva, platila porez na nepokretnosti i imovinu i da po tom osnovu nema neizmirenih obaveza u protekle tri godine.

U susjedstvu Irine Popov

Mještanka Donjeg Morinja Gordana Seferović Radenković koja živi u neposrednoj blizini zgrade u vlasništvu Irine Popov kaže da je sretala prve komšije i potvrđuje za RSE da se zgrada koristi u turističke svrhe:

“Njega (Popova) sam srela nekoliko puta i uvijek smo se fino, kurtoazno pozdravili i to je bilo to. Mi živimo baš pored njihove zgrade koju oni izdaju ljeti i do sada sa njima nijesmo imali nikakvih problema. Zimi tu koliko ja mogu da vidim nema nikoga. Mislim da je to zimi zatvoreno a ljeti koliko sam mogla da primijetim od gostiju preovlađuju Rusi mada ima i drugih”, kaže Gordana.

Postoje i dugovanja

Iz Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora, međutim kažu da im Monte Biser duguje novac za komunalno opremanje i građevinsko zemljište.

Račun te kompanije, kako za RSE ističe predstavnica direkcije Sanja Uljarević nije blokiran:

“Njihov dug je trenutno 14.256 eura a dužni su po osnovu naknade za komunalno opremanje objekata i građevinsko zemljište. Nijesu u blokadi jer smo mi dali obavještenje o početku namirenja duga. Oni su inače sve redovno izmirivali ali 20 hiljada eura su bili ostavili kao dug da bi na teret tih komunalija na lokaciji gdje oni imaju objekat bila izgrađena trafo stanica jer nijesu imali napajanje za njihove objekte. U ovoj godini su platili 6 hiljada, pa je od ukupnog iznosa ostalo još 14 hiljada da plate”, navodi Uljarević


Osim zgrade sa 9 apartmana u Morinju, kompanija Monte Biser u Kolašinu gradi više objekata na 1.500 metara nadmorske visine, nadomak skijaškog centra Jezerine, na Bjelasici.

Navaljani tvrdi da su na toj lokaciji planirali da grade vile - hotel, restoran i spa kompleks i da je nekretnina na Jezerinama opterećena hipotekom za pozajmicu od osnivača, of šor kompanije “Keystone ICG” od 554 hiljade eura. On sumnja da se iza te kompanije zapravo krije tužilac Denis Popov.

Novinarka Vijesti iz Kolašina Dragana Šćepanović za RSE kaže da je danas iz opštinskog sekreterijata za finansije dobila informaciju da je firma Irine Popove izmirila višegodišnja dugovanja za porez. Iz opštine, međutim, nijesu saopštili koliki je bio iznos dosadašnjeg duga:

“Firma Monte Biser bila je jedan od investitora od kojih se u Kolašinu mnogo očekivalo. Poznato je da je ta firma vlasnik 8 hiljada metara kvadratnih u mjestu Paljevine u neposrednoj blizini Ski centra 'Kolašin 1450', kao i da su to zemljište kupili od privatnika. Takođe, ta firma je poznata zbog toga što je 2010. godine dobila građevinsku dozvolu na neleglan način pa ju je građevinsko urbanistička inspekcija poništila uz obrazloženje da je dozvolu potpisalo neovlašćeno lice. Govorilo se da su obnovili dozvolu ali do danas ta informacija nije potvrđena. Ono što se sada može vidjeti na terenu jeste da su neki radovi nastavljeni ali je projekat daleko od završetka”, navodi Šćepanović.

"Nejasno je iz kojih sredstava su finansirane ove investicije”, navodi Navaljni na svom blogu
"Nejasno je iz kojih sredstava su finansirane ove investicije”, navodi Navaljni na svom blogu

Prenoseći glavne akcente iz istraživanja Navaljnog o imovini porodice Popov u Crnoj Gori, podgoričke Vijesti objavljuju i njegove tvrdnje kako stare arhivske stranice kompanija Irine Popove, sadrže najave o izgradnji i prodaji objekata u Crnoj Gori koje su se prvi put pojavile 2011. godine, kada su supružnici bili zajedno:

“Drugim riječima, sve ove crnogorske investicije planirala je i napravila tada kompletna porodica sadašnjeg tužioca, funkcionera i službenika za provođenje zakona. Ali nejasno je iz kojih sredstava su finansirane ove investicije”, navodi Navaljni na svom blogu.

Slučaj Popovi nije jedini

Slučaj porodice Popov nije usamljen kada se radi o visokim ruskim državnim funkcionerima za koje su objavljeni podaci i informacije da posjeduju višemilionsku imovinu van Rusije, kaže za RSE novinar Komersanta Genadij Sisojev.

Ističe da gotovo svi dosadašnji slučajevi pokazuju da visoki državni funkcioneri kriju vrijednu imovinu u inostranstvu tako što vlasništvo prenose na bliske srodnike, najčešće supruge od kojih se formalno razvode kako bi na taj način prikrili bogatstvo. Sisojev sumnja da će se rusko tužilaštvo baviti slučajem Popov:

“Dva deputata u moskovskom parlamentu su zatražili istragu povodom priče o bogatstvu tužioca Popova u inostranstvu, a oglasila se i država. Portparol Kremlja, gospodin Dmitrij Peskov je rekao da je tužilac Popov prilikom kandidature bio predmet vrlo ozbiljnih provjera i budući da je prošao te procedure i da je izabran za glavnog tužioca Moskve, on je za njih čist pred zakonom. Ja sumnjam da će rusko tužilaštvo zauzeti drugačiji stav u odnosu na taj stav države”, navodi Sisojev.

U tekstu Alekseja Navaljnog se navodi da je osim nekretnina u Crnoj Gori, tada nezaposlena supruga Denisa Popova 2010. kupila apartman u Marbelji, u Španiji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naimenovao je Denisa Popova za tužioca Moskve ličnim dekretom u septembru ove godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG