Dostupni linkovi

Odbor Državne Dume odobrio Nacrt zakona kojim se kažnjavaju 'lažne vijesti' o ruskoj vojsci


Ostaci ruskih vojnih vozila u gradu Buča, blizu glavnog grada Kijeva, Ukrajina, 1. mart 2022.
Ostaci ruskih vojnih vozila u gradu Buča, blizu glavnog grada Kijeva, Ukrajina, 1. mart 2022.

Odbor ruske Državne dume, donjeg doma parlamenta Ruske Federacije, odobrio je Nacrt zakona kojim se kažnjava distribucija "lažnih vijesti" o ruskim vojnim operacijama usred gušenja nezavisnih medija koji izvještavaju o invaziji Moskve na Ukrajinu.

Odbor za izgradnju države i zakonodavstvo usvojio je Nacrt zakona 3. marta.

Nakon potpunog odobrenja parlamentaraca, očekuje se da će Nacrt zakona biti dodat kao poseban član Krivičnog zakona kako bi se "spriječilo diskreditiranje oružanih snaga Ruske Federacije tokom njihovih operacija u cilju zaštite interesa Ruske Federacije i njenih građana, zadržavajući međunarodni mir i sigurnost".

Nacrt zakona predviđa kaznu i do deset godina zatvora za pojedince koji su osuđeni za ovo djelo. Kazna za širenje "lažnih vijesti" o ruskoj vojsci koje dovode do "teških posljedica" može se povećati na 15 godina zatvora.

Očekuje se da će Državna duma u punom sastavu raspravljati o Nacrtu zakona 4. marta.

Taj potez dolazi u trenutku kada ruske vlasti pojačavaju pritisak na medije, prijeteći im zbog njihovog izvještavanja o ruskoj invaziji na zapadnog susjeda o temama kao što je jak otpor ukrajinskih snaga uprkos ogromnoj vojnoj moći Rusije.

Ruski regulator za medije Roskomnadzor naredio je medijima širom zemlje da objavljuju samo informacije koje objavljuju zvanični izvori. Takođe, zabranjuje se opisivanje ruskih akcija na Ukrajinu kao "invazija" ili "rat", insistirajući da se to nazove "specijalna vojna operacija".

Jedna od popularnijih medijskih kuća u Rusiji, moskovska radio stanica Ekho Moskvy, izvijestila je 3. marta da zatvara svoja vrata nakon što je ove sedmice skinuta sa programa zbog izvještavanja o invaziji, dok je popularna ruska televizijska stanica Dozhd obustavila rad zbog pritiska vezanog za njeno pokrivanje rata u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG