Dostupni linkovi

Macron nakon razgovora s Putinom misli da najgore za Ukrajinu tek dolazi


Zgrada u naselju Borodjanka u regionu Kijeva uništena u teškom granatiranju, 3. mart 2022.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron misli da "najgore tek dolazi" u Ukrajini nakon razgovora sa Vladimirom Putinom 3. marta, koji je prenio "svoju veliku odlučnost" da nastavi ofanzivu čiji cilj je "preuzimanje kontrole" u cijeloj susjednoj zemlji, izvijestila je Jelisejska palata.

Poslije telefonskog razgovora od sat i po održanog na Putinov zahtjev, ruski predsjednik je rekao svom francuskom kolegi da se operacija ruske vojske razvija "po planu" i da će se "pogoršati" ako Ukrajinci ne prihvate njegove uslove, navelo je francusko Predsjedništvo.

"Očekivanja predsjednika [Macrona] su da najgore tek dolazi s obzirom na to što mu je rekao predsjednik Putin, dodaje se u saopštenju.

Kremlj je 3. marta saopštio nakon razgovora dvojice predsjednika da je Putin poručio Macronu da Rusija namjerava nastaviti beskompromisnu borbu u Ukrajini.

Kako je naveo Kremlj, Putin je dao Macronu "argumentovana objašnjenja povodom uloge neonacista u državnoj politici Kijeva" i ponovio da su uslovi Rusije u pregovorima demilitarizacija Ukrajine i njen neutralni status, kako sa njene teritorije ne bi prijetila opasnost za Rusiju.

Putin je dao inicijativu za taj razgovor, treći između dvojice zvaničnika od početka invazije 24. februara da bi "informisao" Macrona o "situaciji i namjerama u okviru otvorenog dijaloga" između njih dvojice, navelo je francusko Predsjedništvo.

Na Putinove optužbe upućene Ukrajincima Macron mu je odgovorio da pravi tešku grešku prema ukrajinskom režimu, "koji nije nacistički".

"Ti govoriš svašta, tražiš izgovore", uzvratio je Putin, kako navodi Jelisejska palata i pozvao svog francuskog kolegu da "se ne lažu".

"Taj razgovor je omogućio da se razmotre neslaganja, kaže istina predsjedniku Putinu", ali takođe "nažalost" da se konstatuje "njegova riješenost da nastavi vojnu operaciju do kraja", dodaje se u saopštenju.

"Ukrajinci se hrabro bore. Ništa nije gotovo, ali odnos snaga je neuravnotežen", dodaje se u saopštenju i ističe Macronov "pesimizam" poslije tog razgovora.

'Nadam se da je ona sada na nebu': Suprug ubijene u napadu na Žitomir
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:24 0:00

Francusko Predsjednišvo je dodalo da će pojačati sankcije Rusiji, ocijenivši da se radi o vrlo moćnoj alatki što se vidi u padu vrijednosti rublje.

Pariz je takođe ocijenio kao "vrlo značajnu" odluku Kine da se uzdrži u UN-u kada je ubjedljivom većinom izglasana rezolucija kojom se traži da se smjesta prekine upotreba sile protiv Ukrajine.

"Zainteresovani smo činjenicom da je Kina predložila svoje posredovanje" i "u kontaktu smo sa zvaničnicima" u Pekingu, navela je Jelisejska palata.

Ukrajinci se opiru ruskoj invaziji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00
XS
SM
MD
LG