Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rusija o putu u 'Veliku Albaniju', Kosovo o modelu Skandinavije


Zastava Kosova i Albanije, Skadar, Albanija

Ruska Federacija ocenila je da sporazum o ujedinjenju diplomatskih i konzularnih misija između Kosova i Albanije smatra "provokacijom", te da je taj potez u skladu sa "sprovođenjem koncepta 'Velike Albanije'".

Podsetimo, sporazum su u Tirani 2. jula potpisali šef kosovske diplomatije Behdžet Pacoli i vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Albanije Gent Cakaj.

Kako se navodi u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova, takvi koraci Prištine i Tirane izazivaju "ozbiljnu zabrinutost i nisu slučajni".

"Već nekoliko godina odatle se čuju izjave o, de facto, integraciji. Ova linija albanskog i kosovskog rukovodstva je u suprotnosti sa osnovnom Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, podriva dijalog između Beograda i Prištine kojim posreduje EU i razbija stabilnost na Balkanu", stoji u saopštenju.

"Mi tvrdimo da SAD i EU više ne žele da reaguju na takve destruktivne mere, pokrivajući tako veliko-albanske manifestacije koje su destruktivne za region", dodaje se.

I šef srpske diplomatije Ivica Dačić ujedinjenje diplomatskih misija vidi kao stvaranje "Velike Albanije", dodajući da kada bi Srbija potpisala takav sporazum s bosanskohercegovačkim entitetom Republika Srpska (RS) onda bi to bilo narušavanje teritorijalnog integriteta i interesa BiH.

"Verovatno bi to svi osudili", kazao je Dačić u ponedeljak u Sarajevu.

Ujedinjenje diplomatskih predstavništva između Kosova i Albanije nije ništa više ili manje od onoga što imaju skandinavske i Benelux države, kaže ministar inostranih poslova Kosova Behdžet Pacoli. On je u objavi na Tviteru dodao da Kosovo i Albanija, u duhu evrointegracija, na taj način ojačavaju stratešku saradnju i koordinaciju spoljne politike.

"Srbija ili bilo koja druga strana ne treba da brine kada dva suseda imaju jaku i blisku saradnju, već onda kada drugi sused uskladi svoju spoljnu politiku sa akterima treće strane koji nemaju mesta u našem regionu. To se tiče naše regionalne stabilnosti, a ne saradnje", napisao je Pacoli na Tviteru.

Inače, primer skandinavskih zemalja je slikovit. One usko sarađuju kada su u pitanju diplomatske i konzularne misije u trećim zemljama.

Kako stoji na web stranici norveške vlade, osim Islanda, sve skandinavske zemlje pružaju slične konzularne usluge a među njima postoji i razmena službenika.

Zavisno od države gde imaju svoja predstavništva, oni dele iste objekte, imaju zajedničke administrativne funkcije i usko sarađuju.

Kako je rečeno prilikom potpisivanja sporazuma u Tirani, on će pomoći u uspostavljanju osnove za formiranje zajedničkog fonda za uspostavu, upravljanje i razvoj ambasada, misija i konzulata, kako bi se stvorilo okruženje koje zajednički koristi obema državama.

Sporazum takođe predviđa razmenu diplomatskog osoblja Kosova i Albanije u međusobnim predstavništvima širom sveta, a diplomatske akademije će odlučiti o uspostavljanju zajedničkog programa obuke.

Kako se navodi na web stranici Ministarstva spoljnih poslova Albanije, ovim Sporazumom Albanija "politički gledano, preuzima konkretne obaveze da izlaže, brani i potvrđuje političke stavove Republike Kosovo u svim prilikama, u kojima prisustvo ovog drugog nije moguće iz objektivnih razloga".

Albanski šef diplomatije Gent Cakaj, inače poreklom sa Kosova, na konferenciji za novinare je, nakon potpisivanja sporazuma, kazao kako će Kosovo i Albanija sada funkcionisati kao "jedinstveno telo", uz "veoma aktivan pristup spoljnim poslovima". Pacoli je, pak, istakao da "ćemo biti prisutniji u državama gde do sada nismo bili prisutni".

Hoti: Ovde nema politike

Profesor međunarodnog prava u Prištini Afrim Hoti opisuje reakciju Srbije i Rusije kao besmislenu. On pojašnjava da diplomatska praksa u svetu prepoznaje veliki broj slučajeve kada države, u cilju smanjenja troškova u pružanju usluga, spajaju diplomatska predstavništva.

To je, primera radi, slučaj sa Ambasadom Švajcarske na Kosovu koja pruža diplomatske usluge i za niz drugih država.

„Ovde nema nikakve politike. Jedino je prisutna tendencija Srbije da manipuliše svakim zajedničkim delovanjem Kosova i Albanije. Na kraju krajeva, projekti oko kojih se Srbija do sada borila, oko stvaranja 'Velike Srbije', manifestuju se delovanjem Miloševića i ostalih, ali ne pružanjem diplomatskih usluga dveju ili više država“, kaže on.

  • 16x9 Image

    Amra Zejneli Loxha

    Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD-u. Novinarstvom se počela baviti 2001. Radi na Javnom servisu Kosova kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE pridružila se 2010.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG