Dostupni linkovi

Rusija najavila nova vojna postrojenja u Kirgistanu


Ruski predsjednik Vladimir Putin rukuje se s predsjednikom Kirgistana Sadyrom Japarovim tokom sastanka u Moskvi, 8. maj 2023.
Ruski predsjednik Vladimir Putin rukuje se s predsjednikom Kirgistana Sadyrom Japarovim tokom sastanka u Moskvi, 8. maj 2023.

Rusija će "razvijati" svoja vojna postrojenja u Kirgistanu, centralnoazijskoj zemlji koja je saveznica Moskve, saopćio je 8. maja Kremlj, nakon sastanka predsjednika dviju zemalja, Vladimira Putina i Sadira Džaparova.

"Šefovi država su naglasili važnost jačanja oružanih snaga Kirgistana i razvoja ruskih vojnih postrojenja na njenoj teritoriji", navodi se u zajedničkom saopćenju koji je prenio Kremlj, piše AFP.

Rusija ima vojnu bazu u Kirgistanu koja se sastoji od aerodroma, pomorskog objekta na jednom jezeru i nekoliko drugih postrojenja.

Putin je primio Džaparova uoči vojne parade, koja će biti održana 9. maja povodom Dana pobjede nad nacističkom Nemačkom.

Kirgistanski predsjednik doputovao je u Rusiju 7. maja na bilateralne razgovore sa Putinom i drugim zvaničnicima i očekuje se da će biti među rijetkim stranim liderima koji će prisustvovati događajima povodom Dana pobjede 9. maja u Moskvi.

Paradi na Crvenom trgu u Moskvi, u spomen na kraj Drugog svjetskog rata u Evropi 1945. godine, 9. maja bi trebalo prisutvovati najmanje četiri srednjoazijska lidera.

Osim kirgistanskog predsjednika, dolazak su najavili i predsjednici Kazahstana Uzbekistana i Tadžikistana. Predsjednik Turkmenistana Serdar Berdymukhammedov još nije komentirao svoje planove.

Na proslavu u Moskvi doputovat će i i armenski predsjednik Nikol Pashinian, jedini čelnik s Južnog Kavkaza.

Pet srednjoazijskih država i Armenija bile su dio Sovjetskog Saveza koji se raspao 1991. godine.

XS
SM
MD
LG