Dostupni linkovi

Rusija pojačala udare na Ukrajinu uoči praznika 9. maja


Napadi na infrastrukturu u Odesi, 8. maj 2023.
Napadi na infrastrukturu u Odesi, 8. maj 2023.

Rusija je pokrenula talas bespilotnih, raketnih i vazdušnih udara na Kijev i druge ukrajinske gradove, saopštili su zvaničnici u ponedeljak, 8. maja.

Agencija Rojters ocenjuje da Moskva pojačava napade dok se priprema za svoj praznik Dana pobede kojim se slavi poraz nacističke Nemačke 1945. godine.

Čak 16 raketnih udara pogodilo je gradove Harkiv, Herson, Nikolajev i Odesku oblast, pored 61 vazdušnog udara na ukrajinske položaje i naseljena mesta, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine u jutarnjem izveštaju.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Ukrajinska protivvazdušna odbrana uništila je svih 35 bespilotnih letelica iranske proizvodnje Šahed koje je Rusija lansirala, saopštila je vojska.

Gradonačelnik Kijeva je rekao da je najmanje pet osoba ranjeno u glavnom gradu zbog oštećenja skladišta goriva, automobila, zgrada i infrastrukture.

"Nažalost, ima mrtvih i ranjenih civila, oštećene su višespratnice, privatne kuće i druga civilna infrastruktura“, saopštila je vojska.

U Odesi je zapaljeno je skladište hrane.

Novi napadi dolaze dok se Moskva priprema za Paradu pobede u utorak, ključni događaj za predsednika Vladimira Putina koji je evocirao duh sovjetskog trijumfa nad nacističkom Nemačkom, optužujući Ukrajinu da je u zagrljaju nove vrste fašizma, piše Rojters.

Ukrajina i njeni saveznici kažu da je optužba bila neosnovan izgovor za ničim izazvanu invaziju Rusije u februaru 2022. godine, koja je rezultirala najvećim sukobom u Evropi od Drugog svetskog rata, ubivši hiljade i primoravši milione da pobegnu iz zemlje.

Rusija je pojačala granatiranje Bahmuta, nadajući se da će ga zauzeti do utorka, rekao je najviši ukrajinski general koji vodi odbranu opkoljenog grada, nakon što se činilo da je ruska plaćenička grupa Vagner odustala od planova da se povuče iz nje.


Tri osobe su povređene u eksplozijama u kijevskom okrugu Solomjanski, a dve kada su olupine dronova pale u okrugu Svjatošin, obe zapadno od centra prestonice, rekao je gradonačelnik Vitalij Kličko na Telegramu.

Kijevska vojna administracija saopštila je da je olupina dronova pala na pistu na aerodromu Žuljani, jednom od dva putnička aerodroma u prestonici.

Čini se da su ostaci dronova udarili u dvospratnu zgradu u centralnom okrugu Ševčenkovski, nanevši štetu, dodaje se.

Svedoci Rojtersa rekli su da su čuli brojne eksplozije u Kijevu, a lokalni zvaničnici su rekli da sistemi protivvazdušne odbrane odbijaju napade.

Nakon što su satima odjeknula upozorenja o vazdušnom napadu na otprilike dve trećine Ukrajine, mediji su rekli da su se začule eksplozije u južnom regionu Hersona i jugoistočnom Zaporožju.

Vladimir Rogov, ruski zvaničnik u Zaporožju, rekao je da su ruske snage pogodile skladište i položaj ukrajinskih trupa u malom gradu Orihovu.

Nije bilo moguće nezavisno potvrditi ove tvrdnje.

Odvojeno, ruske snage su u nedelju granatirale osam mesta u Sumiju na severoistoku Ukrajine, navela je regionalna vojna administracija u objavi na Fejsbuku.

U protekle dve nedelje pojačani su i udari na ciljeve koje drži Rusija, posebno na Krimu.

Ukrajina nije potvrdila bilo kakvu ulogu u tim napadima, ali kaže da je uništavanje neprijateljske infrastrukture priprema za njen dugo očekivani kopneni napad.

XS
SM
MD
LG