Dostupni linkovi

Predsednik Kirgistana stigao u Rusiju na sastanak sa Putinom


Predsednik Kirgistana Sadir Džaparov i njegov ruski kolega Vladimir Putin
Predsednik Kirgistana Sadir Džaparov i njegov ruski kolega Vladimir Putin

Predsednik Kirgistana Sadir Džaparov otkrio je spomenik kirgistanskim vojnicima koji su poginuli u Drugom svetskom ratu uoči svog prisustva paradi povodom Dana pobede 9. maja u ruskoj prestonici povodom završetka Drugog svetskog rata.

Džaparov je 8. maja na ceremoniji u Rževu, gradu zapadno od Moskve u ruskoj Tverskoj oblasti, koji je bio poprište teških borbi tokom rata, rekao da će spomenik "služiti kao simbol našeg večnog sećanja na sve heroje koji su se borili za našu budućnost".

Kirgistanski predsednik doputovao je u Rusiju 7. maja na bilateralne razgovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i drugim zvaničnicima i verovatno će biti jedini šef strane države koji će prisustvovati događajima povodom Dana pobede 9. maja u Moskvi.

Godine 2021., dugogodišnji predsednik Tadžikistana Emomali Rahmon bio je jedini šef države koji je prisustvovao paradi povodom Dana pobede. Prošle godine, nešto više od dva meseca nakon što je počela invazija Rusije na Ukrajinu, nijedan strani lider nije došao na proslavu završetka Drugog svetskog rata u Moskvi.

Putin je još jednom pozvao Rahmona na ovogodišnje komemoracije, navodi tadžikistanska strana. Iz Rahmonove kancelarije nisu rekli da li je prihvatio poziv.

Rusija je navodno pozvala i predsednika Turkmenistana Serdara Berdimuhamedova da prisustvuje, iako nije jasno da li će on to i učiniti.

Kabinet Džaparova saopštio je 7. maja da će šef kirgistanske države biti "počasni gost" na paradi pobede. Takođe je rečeno da će Džaparov održati bilateralni sastanak sa Putinom 8. maja kako bi razgovarao o "aktuelnim pitanjima bilateralne i multilateralne agende, kao i o budućnosti daljeg razvoja obostrano korisne saradnje".

Džaparov se sastao sa predsednikom Državne dume Vjačeslavom Volodinom uoči otkrivanja spomenika u Rževu.

XS
SM
MD
LG