Dostupni linkovi

Rusija poslala avione sa hipersoničnim raketama u Kalinjingradsku oblast


Ruski avion sa hipersoničnim Kindžal projektilom
Ruski avion sa hipersoničnim Kindžal projektilom

Ruska vojska saopštila je u četvrtak, 18. avgusta, da je rasporedila ratne avione naoružane najsavremenijim hipersoničnim projektilima u Kalinjingradsku oblast, u trenutku kada rastu tenzije u njenim odnosima sa Zapadom zbog invazije na Ukrajinu.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su tri lovca MiG-31 sa hipersoničnim projektilima Kinžal stigla u vazdušnu bazu Čkalovsk u enklavi na Baltičkom moru kao "dodatna mera strateškog odvraćanja".

Ministarstvo je saopštilo da će ratni avioni biti stavljeni u 24-časovnu pripravnost.

Na snimku koji je objavilo Ministarstvo odbrane vidi se kako lovci sleću u bazu, ali ne nose rakete, koje su očigledno dostavljene odvojeno.

Ministarstvo odbrane Finske saopštilo je u četvrtak da su dva ruska borbena aviona MIG-31 osumnjičena da su narušila njen vazdušni prostor u Finskom zalivu kod južnog grada Porvoa, zapadno od Helsinkija, udaljenom 150 kilometara od ruske granice. Granična straža ove nordijske zemlje započela je preliminarnu istragu o incidentu.

Činilo se da raspoređivanje raketa Kinžal u Kalinjingradu ima za cilj da pokaže sposobnost ruske vojske da ugrozi NATO. Region se graniči sa članicama NATO-a Poljskom i Litvanijom.

Moskva je oštro kritikovala isporuke zapadnog oružja Ukrajini, optužujući SAD i njene saveznike da potpiruju sukob.

Ruska vojska tvrdi da projektil Kinžal ima domet do 2.000 kilometara i leti deset puta većom brzinom od zvuka, što je čini teškom za presretanje i već je upotrebila to oružje protiv nekoliko ciljeva u Ukrajini.

Zbog svoje lokacije, Kalinjingrad je stavljen u prvi plan napora Moskve da se suprotstavi onome što tretira kao neprijateljsku politiku NATO-a. Kremlj je tamo metodično pojačavao svoje vojne snage, naoružavajući ih najsavremenijim oružjem, uključujući precizno navođene rakete Iskander i niz sistema protivvazdušne odbrane.

"Događaji u Ukrajini pokazali su da je sukob sa kolektivnim Zapadom realna mogućnost", rekao je u četvrtak portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Ivan Nečajev, ističući da "direktna konfrontacija sa SAD i NATO nije u našem interesu".

"Rusija kao nuklearna sila će nastaviti da deluje sa maksimalnom odgovornošću", a "ruska vojna doktrina predviđa nuklearni odgovor samo kao odmazdu na agresiju koja uključuje oružje za masovno uništenje ili u situaciji kada sama postojanje države je ugroženo," dodao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Ruska vojska je opremljena konvencionalnim oružjem koje joj "omogućava da u potpunosti sprovede ciljeve koje je postavio ruski predsednik", naveo je Nečajev.

"Polazimo od pretpostavke da su SAD i NATO svesni do čega može da dovede njihova agresivna antiruska retorika sa akcentom na moguću upotrebu nuklearnog oružja", rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Kalinjingrad, ruski region koji se nalazi između članica NATO-a, Poljske i Litvanije, postao je žarište u junu nakon što je Vilnjus uveo ograničenja na transport ruske robe preko njegove teritorije u ovu enklavu, tvrdeći da primenjuje sankcije koje je uvela Evropska unija nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru. 24.

Moskva je oštro reagovala na ovaj potez litvanskih vlasti.

Izvor: AP

XS
SM
MD
LG